Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zwangeren en fysiek ernstig zieke rokers die willen stoppen kunnen verslavingszorg vergoed krijgen

Longfonds

De komende drie jaar gaat Menzis de behandeling voor mensen die bij hen verzekerd zijn, vergoeden. Voorlopig alleen in het noorden van ons land (Groningen, Friesland en Drenthe). Dat is een afspraak die de zorgverzekeraar met Verslavingszorg Noord Nederland heeft gemaakt.

Specialistische verslavingszorg helpt

Vanuit de basisverzekering wordt al een coaching-traject ‘hulp bij stoppen met roken’ vergoed. Maar voor een deel van de rokers is deze vorm van hulp niet afdoende om van hun rookverslaving af te komen. Zij hebben zwaardere en intensievere hulp nodig, vergelijkbaar met verslavingszorg voor mensen met een alcohol- of drugsverslaving. Zoals specialistische GGZ-verslavingszorg, en eventueel als onderdeel van de behandeling, een opname. Een proef in Assen begin dit jaar heeft uitgewezen dat mensen die eerder steeds weer opnieuw beginnen met roken, met hulp van dit programma toch kunnen minderen of stoppen.

Behandeling en vergoeding nog niet voor iedere roker beschikbaar

Om voor de vergoeding en de behandeling in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn bij Menzis. Maar lang niet iedereen is daar verzekerd. Het gevolg is dat voorlopig slechts een deel van de zieke rokers met een extreme rookverslaving geholpen kan worden. Om meer ernstig zieke rokers te kunnen helpen, is het belangrijk dat álle zorgverzekeraars  de vergoeding gaan opnemen als  behandeling voor heel Nederland.

NOS maakte een video over Tineke Wiebrants, longpatiënt, en ruim 40 jaar verslaafd aan roken. Ze volgde een traject bij een verslavingsarts om te stoppen.

Bekijk de video en lees meer:

NOS: Rokers die willen stoppen kunnen verslavingszorg nu toch vergoed krijgen

NOS: Ziekenhuis Assen zet verslavingszorg in tegen roken

Wil je graag stoppen met roken? Bekijk dan ook deze pagina’s:

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.longfonds.nl/nieuws/zwangeren-en-fysiek-ernstig-zieke-rokers-die-willen-stoppen-kunnen-verslavingszorg-vergoed

Zwangeren en fysiek ernstig zieke rokers die willen stoppen kunnen verslavingszorg vergoed krijgen

Longfonds

Gezondheid en Handicaps
Longfonds, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV