Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zwaardere straffen voor seks tegen betaling met minderjarige onder 16

Terre des Hommes

Een motie van Kamerleden Anne Kuik (CDA) en Stieneke van der Graaf (CU) om seks tegen betaling met een minderjarige onder de 16 jaar zwaarder te straffen, is gister door de Tweede Kamer aangenomen. Een mooi lobby succes voor Terre des Hommes, dat flink voor de wijziging van de nieuwe wet seksuele misdrijven heeft geijverd. Naast de strafverzwaring geeft de expliciete toevoeging beter zicht op hoe vaak het misdrijf van betaalde seks met minderjarigen voorkomt.

Door actuele data is aanpak seksuele uitbuiting effectiever

Betaalde seks met zestien- en zeventienjarigen wordt in het huidige strafrecht al gezien als een strafverzwarende omstandigheid. Voor minderjarigen onder de zestien geldt dat tot heden niet, met als argument dat alle seks met minderjarigen onder de zestien strafbaar is. Het is dan aan de rechters om die omstandigheid zwaarder te wegen in de strafoplegging. Door de nieuwe motie wordt de strafverzwaring expliciet vastgelegd. 

Doordat misdrijven worden geregistreerd naar wetsartikel, komt er door de motie een beter zicht op betaalde seks met minderjarigen. Dat is belangrijk omdat naar schatting slechts 2 tot 3 procent van de seksueel uitgebuite minderjarigen in Nederland daadwerkelijk in beeld zijn. Met actuele data kunnen zowel opsporingsdiensten als hulpverleners sneller reageren op veranderingen en trends in seksuele uitbuiting en misbruik. 

Het wetsvoorstel seksuele misdrijven van Minister Grapperhaus dat de huidige zedenwetgeving moet gaan vervangen, bevindt zich nog in de ontwerpfase en gaat binnenkort een tweede consultatieronde in. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/seks-tegen-betaling-met-minderjarige-onder-16-zwaarder-gestraft

Zwaardere straffen voor seks tegen betaling met minderjarige onder 16

Terre des Hommes

Kinderen en kansen
Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV