Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zorgverleners Kenia in beweging tegen welvaartsziekten

Amref Flying Doctors

De beelden zijn inmiddels veelvuldig het internet over gegaan: verplegend personeel dat staat te dansen op het nummer Jerusalema. Ook in Afrika doen zorgverleners, die troost en lol zoeken tijdens de coronapandemie, mee aan de challenge. Zang en dans zit al honderden jaren verweven in de Afrikaanse cultuur. Dit doet vermoeden dat bewegen geen punt is voor Afrikanen. Wie dat denkt heeft het helaas mis. Naar schatting heeft een op de vier Afrikanen te kampen met een hoge bloeddruk door slecht eten, stress en tekort aan beweging. Ziektes zoals obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten zijn niet langer voorbehouden aan het Westen en vormen een groot gezondheidsgevaar. Lokale zorgverlener Virginia uit Kenia komt in beweging om deze ziektes te bestrijden: met bewustwording.

“Voorlichting over gezonde voeding is essentieel en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen,” vertelt Virgina, die woont en werkt in Makueni County en moeder is van een zoon. “Ik praat met kinderen vanaf zes jaar en ouder over eten omdat ik vind dat ze niet te veel suiker moeten eten en genoeg moeten bewegen!” 

De voorlichting van Virginia is hard nodig, want welvaartsziektes zoals diabetes en hoge bloeddruk nemen toe in Kenia. Dit gaat vaak gepaard met een ongezonde levensstijl zoals lichamelijke inactiviteit en ongezond eten. Deze levensstijl wordt grotendeels gedreven door verstedelijking en verwestering. Dit geldt niet alleen voor Kenia. Volgens de WHO zullen er naar schatting de komende vijfentwintig jaar in Sub Sahara-Afrika zo’n 70 miljoen mensen met een hoge bloeddruk bijkomen. Virginia: “Praten met de mensen over gezonde voeding is niet alleen belangrijk om overgewicht tegen te gaan.” ze vervolgt:” Ook in het kader van corona kan dit levens redden. Mensen met diabetes en een hoge bloeddruk lopen een groot risico om erg ziek te worden door het virus.”

Training via telefoon

Amref Flying Doctors traint op grote schaal zorgverleners zoals Virginia via de telefoon. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 65.000 zorgverleners getraind op het continent over coronabestrijding. Virginia: “We kregen tijdens de coronatraining niet alleen les over hoe we het virus moeten bestrijden maar ook over voeding, corona en het belang van een goed dieet. Als iemand diabetes heeft, kan besmetting met corona ontzettend  gevaarlijk zijn. Ik benadruk elke dag hoe belangrijk het is om op gewicht te blijven en gezond te eten. We moeten goed zorgen voor ons lichaam en imuunsysteem. “

Ogen en oren van het dorp

Als lokale zorgverlener komt Virginia dagelijks bij gezinnen over de vloer om een oogje in het zeil te houden. Door de verschillende huishoudens te screenen op ondervoeding of overgewicht kan zij snel zorg op maat bieden. Via Mjali, een mobiele app voor gezondheidsdata, kan Virginia haar bevindingen overzichtelijk bijhouden. Op deze manier weten de lokale overheid, Amref of andere zorgverleners met een druk op de knop hoe de gezondheidssituatie van een specifiek gezin eruit ziet. 

Welvaartsziektes tegengaan 

Goede voeding is een essentiële bouwsteen voor verbetering van de gezondheid op de lange termijn. Daarom richten lokale zorgverleners zich al decennia lang op voorlichting over gezond eten. Vroeger lag de focus vooral op het tegengaan van ondervoeding bij kinderen onder de vijf jaar. Sinds de laatste jaren spelen lokale zorgverleners ook een belangrijke rol in het geven van voorlichting over voedingsgerelateerde niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en kanker. Helden zoals Virgina zijn daarom onmisbaar voor een gezond en sterk Afrika.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2020/kenia-in-beweging-tegen-welvaartsziekten

Zorgverleners Kenia in beweging tegen welvaartsziekten

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp
Schuttersveld 9 2316 XG Leiden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV