Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ZOA is klaar in Sri Lanka

ZOA Nederland

26 jaar van noodhulp naar wederopbouw

Na 26 jaar zet hulporganisatie ZOA een punt achter de noodhulp en wederopbouw op het eiland Sri Lanka. Nog dit voorjaar worden alle projecten afgerond of overgedragen. “Ons mandaat is noodhulp en de eerste fase van duurzame wederopbouw. Dat is klaar, en dat is een goed teken”,  zegt programmadirecteur Edwin Visser. “Maar we laten Sri Lanka niet in de steek.”

De afgelopen decennia zag het er niet naar uit dat Sri Lanka dit punt zou bereiken. Het eiland was in de greep van een bloedige en slepende burgeroorlog en het werd daarnaast geteisterd door natuurrampen, zoals de Tsunami in 2004. “We gingen op en neer van noodhulp naar wederopbouw en weer terug. Dat we nu kunnen zeggen dat we Sri Lanka met een gerust hart achterlaten, is een wonder en een teken van hoop voor al die andere uitzichtloze conflicten waar wij in werken”, zegt Visser.

Tsunami

Dankzij de massale steun van de achterban van ZOA, maar ook van ondernemers en vermogensfondsen heeft ZOA het verschil kunnen maken op Sri Lanka. “De mensen hebben gemerkt dat wij trouw zijn. Dat wij niet weglopen als het gevaarlijk wordt”,  verwijst Visser naar de feedback die ZOA-medewerkers kregen van de lokale bevolking. Toen in 2004 de allesverwoestende Tsunami toesloeg in Azië, kwam ZOA direct in actie op Sri Lanka. Het team van ZOA in Sri Lanka kende de cultuur en de bevolking, waardoor de Nederlandse hulporganisatie een leidende rol kon spelen in de noodhulp én wederopbouw na de Tsunami. 

Woord en Daad

Dat ZOA het land verlaat, betekent niet dat Sri Lanka er al helemaal bovenop is. “Voor ons als noodhulporganisatie zit het erop, maar voor veel  inwoners van Sri Lanka is er nog een lange weg te gaan. Daarom is het belangrijk dat de projecten doorgaan. De afgelopen tijd hebben we ze kunnen overdragen aan lokale organisaties die we meestal zelf hebben opgeleid en die ook veel van onze lokale collega’s overnemen”, legt Visser uit. “We zijn ook verheugd dat we in Sri Lanka een mooie samenwerking met Woord en Daad hebben kunnen opzetten. Woord en Daad blijft een aantal van de lokale organisaties die vanuit ZOA Sri Lanka zijn ontstaan ondersteunen en begeleiden.”

Sri Lanka Special

Om het vertrek uit Sri Lanka te markeren geeft ZOA een extra magazine uit dat helemaal is gewijd aan de mensen en het werk van ZOA in de afgelopen kwart eeuw. De Sri Lanka special fungeert als een soort ‘gedenkboek’ en is voor deze unieke gelegenheid zowel in het Nederlands als in het Engels uitgebracht. Deze editie van het magazine wordt verspreid onder donoren en ZOA-medewerkers, ook hen die in het verleden betrokken waren bij het werk op Sri Lanka. 

Belangstellenden kunnen een exemplaar van de Sri Lanka Special aanvragen bij ZOA via info@zoa.ngo

De digitale versie van het magazine is gratis te downloaden via de website van ZOA: 

ZOA is klaar in Sri Lanka

ZOA Nederland

Ontwikkelingshulp
Sleutelbloemstraat 45, Apeldoorn, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV