Voor het eerst hebben wetenschappers microplastics in de placenta aangetroffen. Ook blijkt uit recent onderzoek dat baby’s dagelijks 1,6 miljoen microplastics binnenkrijgen via voeding uit plastic flesjes.
Deze verontrustende berichten zijn voor Tweede Kamerlid Dik-Faber (ChristenUnie) aanleiding om staatssecretaris Van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat vragen te stellen:
Hoe gaat de overheid ervoor zorgen dat kinderen een gezonde start krijgen, zowel in de baarmoeder als tijdens de eerste levensjaren?
Microplastics in de placenta
Wetenschappers hebben twaalf microplastics aangetroffen in vier van zes door hen onderzochte placenta’s gebruikmakend van een spectroscopische techniek. De microplastics zaten in alle onderdelen van de placenta’s. Van drie deeltjes kon het type plastic vastgesteld worden (polypropyleen). Alle deeltjes hadden kleurpigmenten. Het ook aangetroffen ultramarine blauw wordt bijvoorbeeld toegepast in cosmetica.
De microplastics bereiken de placenta waarschijnlijk via de bloedsomloop of het ademhalingssysteem van de moeder. De placenta vormt de scheiding tussen de bloedsomloop van de moeder en die van het embryo. Hormonen en antistoffen worden via de placenta uitgewisseld. De onderzoekers wijzen op meerdere mogelijke schadelijke gevolgen, bijvoorbeeld dat bepaalde stoffen in de microplastics de hormoonhuishouding kunnen verstoren.
Het onderzoek, waar media vorige maand al over berichtten, is nu gepubliceerd in Environmental International.
Microplastics in flesvoeding
Het vorig jaar gepubliceerde Ierse onderzoek dat baby’s dagelijks 1,6 miljoen microplastics binnenkrijgen via geprepareerde melkvoeding uit plastic flesjes van polypropyleen, zorgde voor ophef in de media. Nederlandse voorlichtingssites als Waarzitwatin en het Voedingscentrum zien echter geen aanleiding om bestaande adviezen aan te passen. Schade door microplastics voor baby’s is namelijk niet onomstotelijk aangetoond.
Ondertussen blijven baby’s wel blootgesteld aan micro- en nanoplastics. Plastic Soup Foundation bepleit daarom dat het officiële advies zou moeten luiden om glazen flesjes te gebruiken. En verder dat er expliciete waarschuwingen moeten komen voor het gevaar van microplastics bij het gebruik van flesjes van polypropyleen.
Principiële kamervragen
Microplastics zijn overal; in ons voedsel, in ons drinken en in de lucht die we inademen. Hoe gaat de overheid zorgen dat foetussen en baby’s zo min mogelijk met microplastics in aanraking komen?
Kiest de overheid in antwoord op de gestelde Kamervragen van Dik-Faber voor de ingeslagen weg van de voorlichtingssites? Die stellen dat er niets aan de hand is zolang schadelijke effecten van microplastics wetenschappelijk niet bewezen zijn. Of kiest de overheid voor maatregelen op basis van het voorzorgprincipe?
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘De indicaties dat microplastics in het lichaam schadelijk kunnen zijn stapelen zich op. We juichen het toe dat de Tweede Kamer dit belangrijke onderwerp op de agenda zet.’