Zelf helpen

GEEF GELD

Goede doelen zijn altijd blij en geholpen met giften in de vorm van geld. Je kunt op hun website lezen wat er met je donatie gebeurt. Voor vijf euro in de maand bijvoorbeeld, koopt een school in Uganda vier schoolbanken, waardoor 16 leerlingen niet meer op de grond hoeven te zitten.

Belastingdienst
Voor giften/schenkingen aan goede doelen gelden vaak speciale regels. In sommige gevallen zijn deze zelfs volledig aftrekbaar. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Online donatie
Via de website van Fondsen.org vind je alle goede doelen waaraan je online kunt doneren. Het is gemakkelijk, veilig en 100% van je donatie komt bij het goede doel terecht. Voor de bij ons aangesloten goede doelen is het mogelijk om rechtstreeks op onze site te doneren via de groene doneerbutton op de profielpagina van het betreffende goede doel.

De DoneerOnlineBon
Met de DoneerOnlineBon van Fondsen.org kun je op een andere manier een goed doel steunen.
Je kunt de bon hier bestellen en vervolgens aan iemand cadeau geven. De ontvanger kan vervolgens de waarde van de bon doneren aan een goed doel naar eigen keuze. Een orgineel en goed cadeau voor vrienden en bekenden, zakenrelaties of als alternatief voor een kerstpakket. Meer informatie over onze doneerbon vind je hier.

Geld storting
Goede doelen hebben hun rekeningnummer op hun site staan. Je kunt zo direct op hun rekening storten. Periodiek doneren, bijvoorbeeld per maand, kan ook. Vaak krijg je dan een nieuwsbrief of een blad. Kijk voor de mogelijkheden op de website van het goede doel.

Gedenkgift
Een gedenkgift kun je doen ter ere van iemand die bijzonder voor je is (geweest). Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds biedt bijvoorbeeld die mogelijkheid. Je geeft aan voor wie de gedenkgift is en WCRF stuurt dan een gedenkgiftbrief naar die persoon of de familie van die persoon.

Schenking
Wil je periodiek een groter bedrag doneren, dan is een schenking wellicht iets voor jou. Vanaf begin 2014 kunt u volledig aftrekbare giften doen via een schriftelijke overeenkomst met de instelling of vereniging waaraan u de gift doet. Vaak staat bij de website van het goede doel hoe je dit precies moet regelen. Een schenking bij notariƫle akte is ook een optie. De looptijd is over het algemeen minimaal vijf jaar en hij is volledig aftrekbaar van de belasting.

Donatie speciaal project
Sommige goede doelen bieden de mogelijkheid te doneren aan een bepaald project of een bepaalde partner. Je kiest deze zelf uit. Bij sommige goede doelen kun je ook een bijdrage doen aan onderzoek.

Erfenis
Er zijn verschillende mogelijkheden om een goed doel in je erfenis op te nemen. Dit gebeurt altijd via de notaris. De opties zijn een erfstelling (een percentage), een legaat (een bepaald bedrag) of een fonds op naam. Kijk voor meer informatie op de websites van de afzonderlijke goede doelen of neem eens een kijkje op: www.notaris.nl

Fonds op Naam
Nog een optie is een Fonds op Naam. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds biedt je die mogelijkheid aan vanaf 50.000 euro. Je levert daarmee een persoonlijke en langdurige bijdrage aan de cultuur in Nederland. Ook bij de notaris kun je hier meer informatie over krijgen.

Fiscaal voordeel door schenken en nalaten aan goede doelen
Sinds 1 januari 2006 hoeft een goed doel (of Algemeen Nut Beogende Instelling, afgekort ANBI) geen successierecht of schenkingsrecht meer te betalen over erfenissen en schenkingen. Uitkeringen die een ANBI doet in het algemene belang, zijn vrijgesteld voor het recht van schenking. En als een instelling door de Belastingdienst is aangemerkt als een ANBI, kan een donateur giften van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels).

Op 1 januari 2008 zijn de belastingregels voor Algemeen Nut Beogende Instellingen veranderd op het gebied van schenkingsrecht, successierecht en aftrekbare giften. Alleen de instellingen die de Belastingdienst aanmerkt als een ANBI kunnen dan gebruik maken van de fiscale voordelen. Om als ANBI te worden aangemerkt, moet de ANBI een beschikking aanvragen bij de Belastingdienst.

Wat is eigenlijk een ANBI (goed doel)? Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke ofwel Algemeen Nut Beogende Instelling die als zodanig door de Belastingdienst is aangemerkt. Kijk voor verdere informatie op de site van de Belastingdienst:

Schenken aan een goed doel
Er zijn verschillende manieren van schenken aan een goed doel:

  • schenken door middel van een gewone gift;
  • schenken door middel van een periodieke gift.

Op de website van de Belastindienst staat dit verder helder uitgelegd.

Speciefieke info over schenkingen:
http://www.notaris.nl/periodiek-schenken-aan-een-goed-doel

Nalaten aan een goed doel
Er zijn verschillende manieren waarop u bij uw overlijden iets kunt nalaten aan een goed doel:

  • U kunt in uw testament een legaat opnemen voor een of meerdere goede doelen. Meestal zal het gaan om een legaat in de vorm van een bedrag in geld.
  • U kunt een of meerdere goede doelen in uw testament tot erfgenaam benoemen. Uw nalatenschap wordt dan onder het goede doel en de andere erfgenamen verdeeld in de percentages zoals u dat heeft aangegeven in uw testament.

Zelf een goed doel oprichten
U kunt zowel tijdens leven als in uw testament ook zelf een goed doel oprichten, waaraan u kunt schenken of nalaten. Richt u in uw testament een goed doel op, dan wordt na uw overlijden het goede doel opgericht. Uw nalatenschap wordt dan vrij van successierecht door het (zelf door u opgerichte) goede doel verkregen. In uw testament dient u de statuten van het goede doel vast te leggen en de eerste bestuursleden de benoemen. Belangrijk hierbij is dat uw goede doel voldoet aan de criteria die door de fiscale regelgeving aan goede doelen worden gesteld. Voldoet het goede doel hier niet aan dan is het goede doel wel successierecht verschuldigd (minimaal 41% en maximaal 68%!!).

Zoals u ziet kan schenken en nalaten aan een goed doel u fiscaal voordeel opleveren. Naast uw fiscale voordeel levert het natuurlijk ook voordeel op voor het goede doel en daarmee voor de maatschappij. Dit is een mooie gedachte en kan voor u een extra reden zijn om eens iets te schenken of na te laten aan een goed doel.

GEEF TIJD

Vrijwilligerswerk
Goede doelen zouden niet kunnen overleven zonder de hulp van de vele vrijwilligers. Op de websites van de goede doelen kun je hierover alle informatie terugvinden.

>> Kijk vooral ook eens in onze vacaturebank voor vrijwilligers.

Collecteren
Het is ook mogelijk om je in te zetten voor de collecte van een goed doel. Je gaat hiervoor letterlijk de straat op om zo geld in te zamelen voor een goed doel van je keuze. Liever helpen van achter je pc? Collecteren via social media als Facebook is bij meerdere goede doelen mogelijk. Je zou hier onder vrienden extra aandacht voor kunnen vragen.

Een actie opzetten
Organisatietalenten kunnen hun ei kwijt in een zelfverzonnen actie: een rommelmarkt, een wandeltocht of een andere activiteit, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Laat je fantasie werken. Neem contact op met het goede doel dat je wilt sponsoren en vertel je plannen. Zij helpen je graag met promotiemateriaal en tips.

Je eigen stichting starten
Als de actie die je gestart hebt te omvangrijk wordt, en je besluit een eigen stichting te starten, dan moet er heel wat geregeld worden. Op de onze website vind je een aantal tips en adressen om aan de slag te gaan.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options