Fondsen.org logo

World Animal Protection doet oproep aan overheid: ‘Voorkom dat dolfijnen Dolfinarium naar China gaan’

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection wil dat de Nederlandse overheid voorkomt dat acht dolfijnen uit het Dolfinarium Harderwijk naar China gaan. Het Dolfinarium kondigde onlangs aan de dieren te gaan verhuizen naar een attractiepark in China. World Animal Protection vindt dat de overheid hier een stokje voor moet steken.

Het Dolfinarium Harderwijk kondigde 19 april aan acht tuimelaars te verkopen aan China. World Animal Protection maakt zich grote zorgen om het welzijn van de dieren en komt in actie om de verhuizing te voorkomen. Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Er is geen enkele garantie dat deze dieren daar niet worden blootgesteld aan dieronwaardig entertainment. Ook zal er hoogstwaarschijnlijk met deze dieren worden gefokt, wat nóg meer dieren doemt tot een leven in gevangenschap.’
Onderzoek van de China Cetacean Alliance (CCA) wijst op de slechte omstandigheden waaraan zeezoogdieren in Chinese faciliteiten blootstaan en de beperkte Chinese wetgeving om het welzijn van dolfijnen in gevangenschap te borgen.

Dus roept World Animal Protection de Nederlandse overheid op niet mee te werken met de plannen van het Dolfinarium. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou bij export van deze dieren een vergunning moeten afgeven. Kuijpers: ‘Het zou hypocriet zijn als de overheid aan de ene kant eist dat in Nederland dolfijnen niet meer door hoepels springen en aan de andere kant mee zou werken om zulk soort circusacts met dolfijnen in het buitenland te bevorderen. Wij roepen de overheid daarom op: verstrek deze vergunning niet, stop het gesol met dolfijnen en voorkom dat zij als handelswaar in de uitverkoop naar China gaan.’

Fokverbod voor dolfijnen

World Animal Protection startte onlangs een actie voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in Nederland. De organisatie pleit ervoor om dolfijnvermaak op verantwoorde manier uit te faseren, zodat de huidige dolfijnen de laatste generatie in gevangenschap zijn. Kuijpers: ‘Entertainment met dolfijnen is niet meer van deze tijd. Een fokverbod is de cruciale eerste stap om daar een einde aan te maken. Als we nu geen fokverbod instellen, blijft het dweilen met de kraan open.’ Eerder al besloten Frankrijk, Canada en het Brussels Gewest in België tot een fokverbod.

* Dolfinarium Harderwijk zegt sinds 2017 niet meer actief te fokken met dolfijnen. Het park doet echter niets om voortplanting te voorkomen, en zegt in de toekomst weer actief te gaan fokken als dat nodig is voor het voortbestaan van het park.  

** Meer informatie in rapport Behind the Smile: The multi-billion dollar dolphin entertainment industry.