Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wordt 2020 het jaar dat Shell gaat boeten voor de aangerichte schade in Nigeria?

Milieudefensie

In 2020 staan er 4 rechtszaken gepland. Rechtszaken waarin Shell verantwoording moet afleggen voor de schade die het heeft aangericht in Nigeria. Krijgen de Nigerianen na jaren getouwtrek in de rechtbank eindelijk gerechtigheid?

Ruim 11 jaar geleden startten wij samen met 4 Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen Shell in Nigeria. Olie lekte uit de pijpleidingen van Shell. Sindsdien zijn er nauwelijks vissen in de rivieren. Het land is zo vervuild dat het niet genoeg oplevert om mensen van voedsel te voorzien. Maar dat is niet het enige. Vrouwen krijgen meer miskramen en de helft van de kinderen haalt zijn eerste verjaardag niet. En wat doet Shell?

Shell steekt miljoenen in campagnes, waarin het de wereld laat zien hoe goed en duurzaam het bezig is.

Dit zijn de rechtszaken waar het om gaat:

1. Nigeriaanse boeren tegen Shell

Op 8 oktober staan we voor de laatste keer samen met 4 Nigeriaanse boeren tegenover Shell in de rechtbank. We eisen dat Shell:

  • de slachtoffers compensatie betaalt;
  • voorkomt dat er nog meer olie uit de pijpleidingen lekt;
  • de pijpleidingen bewaakt, zodat er geen olie meer gestolen kan worden.

Rebellen of slecht onderhoud?
Shell schildert zich in de media vaak af als slachtoffer van rebellen en de slechte regelgeving in Nigeria. Laten we het eerst over de rebellen hebben. Shell zegt: “Het zijn de rebellen die onze olie stelen.” En dat is in sommige gevallen zeker het geval, maar uit onderzoeken van Amnesty en Milieudefensie blijkt ook vaak het tegenovergestelde.

In veel gevallen onderhield Shell de pijpleidingen niet goed. Dat had meerdere redenen. Shell beweert dat sommige gebieden te gevaarlijk waren om onderhoud te plegen. Maar Shell ging destijds ook door een crisis waardoor het weinig geld had om onderhoud te plegen. Pijplijnen gingen daardoor roesten met als gevolg dat ze gingen lekken

Shell bewaakte de pijpleidingen niet goed. Op sommige plaatsen konden bewoners met een simpele knijptang de moeren van een installatie draaien om op deze manier aan olie te komen.

2. Corruptiezaak ENI & Shell in Italië

In Italië loopt een rechtszaak tegen Shell en het Italiaanse oliebedrijf ENI. Beide bedrijven worden ervan beschuldigd een ex-minister te hebben omgekocht. Ze zouden zo een olieveld voor de kust van Nigeria willen bemachtigen.

Shell beweert vaak het slachtoffer te zijn van de regelgeving, of de afwezigheid daarvan in Nigeria. Het klopt dat de regering in Nigeria verre van stabiel is en dat er op grote schaal sprake is van corruptie. Maar ook uit deze zaak blijkt weer dat Shell hier zelf handig gebruik van maakt. Het bedrijf profiteerde jarenlang van de zwakke punten in de justitiële systemen van Nigeria.

3. Aanklacht van 4 Nigeriaanse weduwen in Kiobel zaak

In het voorjaar van 2020 zal de rechter uitspraak doen in de Kiobel zaak, aangespannen door Amnesty. 4 Nigeriaanse weduwen klagen Shell aan vanwege medeplichtigheid aan de onwettige arrestatie, detentie en executie van hun echtgenoten.

Zij werden in 1995 geëxecuteerd door het Nigeriaanse leger. Dit leger werd ingehuurd door Shell terwijl het op de hoogte was van de reputatie van het leger. De weduwen eisen een schadevergoeding en een publieke verontschuldiging van Shell. De executies waren het hoogtepunt van de meedogenloze campagne van het leger van Nigeria. De protesten tegen de vervuiling van Shell werden zo het zwijgen opgelegd.

esther.jpg

4. Bewoners Ogale en Billle eisen schadevergoeding

In juni van dit jaar is Shell in Engeland aan de beurt. Het Engelse advocatenkantoor Leigh Day diende namens ongeveer 42.500 inwoners van Nigeria een claim in. In de dorpen Ogale en Bille lekte duizenden liters olie uit de pijplijnen van Shell, met alle gevolgen van dien. Shell deed niet genoeg om dit te voorkomen en heeft ook niet fatsoenlijk schoongemaakt.

De bewoners eisen een schadevergoeding. De rechter moet echter eerst nog beslissen of Shell in Engeland veroordeeld kan worden voor wat zijn dochtermaatschappij heeft gedaan in Nigeria.

Help ons gerechtigheid te krijgen voor de bewoners van Nigeria

Meer dan 10 jaar hebben de boeren van onze rechtszaak gestreden tegen Shell. Hun bouwgrond is nog steeds vervuild. De vissen in de rivieren zijn nog steeds niet teruggekeerd, omdat er olie blijft lekken. Mensen sterven dagelijks als gevolg van de olievervuiling doordat ze olie eten, drinken en giftige oliedampen inademen. Help ons deze zaak te winnen zodat deze mensen een nieuw leven kunnen opbouwen.

Wordt 2020 het jaar dat Shell gaat boeten voor de aangerichte schade in Nigeria?

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren
Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV