Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

WORD UP!

WORD UP!

In Amsterdam vindt van 11 tot 14 juli de internationale conferentie Word Up! plaats. Tijdens deze vierdaagse bijeenkomst komen schrijflabs voor kinderen en jongeren uit de hele wereld samen om hun ervaringen en kennis te delen over hun programma’s en de manier waarop ze lees- en taalachterstanden aanpakken. 
Het congres wordt georganiseerd door Noordje, een taal- en kunsteducatiestichting uit Amsterdam-Noord. Noordje is de Nederlandse partner van de Amerikaanse organisatie 826 National, een netwerk van verschillende schrijflabs in de VS. Wil je meer weten? Klik dan op het Word Up logo hierboven. 

Noordjes Ontwerpwedstrijd voor creatieve Amsterdammers, jong en oud

z-pil-848x500.jpg

Ben je kunstenaar, ontwerper, illustrator, of loop je gewoon altijd over van creatieve en inventieve ideeën, èn woon je in Amsterdam? Dan nodigt Noordje, een organisatie voor educatieve kunst- en taalprojecten, je uit om deel te nemen aan haar ontwerpwedstrijd. Noordje is namelijk op zoek naar nieuwe producten voor de Z-Store. Dat is een winkel en kunstproject ineen, met als belangrijkste functie de fantasie van kinderen (groot en klein) te prikkelen en hun creativiteit aan te wakkeren. De beste ontwerpen zullen worden uitgevoerd en verkocht worden in de winkel.

De Z-Store is onderdeel van Noordjes Kazerne Z, een oude brandweerkazerne aan de Zamenhofstraat. Onder jongeren en kinderen in het stadsdeel is Noordje inmiddels een begrip. Daar maken ze in het Schrijflab onder begeleiding van schrijvers, dichters, kunstenaars en studenten verhalen, gedichten en raps. Ze nemen ook deel aan kunstworkshops en bezoeken gezamenlijk musea.

De Z-Store heeft een belangrijke rol in de Kazerne. De winkel en tevens entree van Noordjes Kazerne Z inspireert kinderen en jongeren en stimuleert ze om verhalen te schrijven. Want wie schrijft, die blijft.

De Z-store is dan ook niet zomaar een winkel. Het is een winkel voor Geheim Agenten met superkrachten. Je kunt er allerlei spannende spionage-gadgets kopen. Zoals een om-de-hoek-gluur-bril, een steen waardoor je onzichtbaar wordt, gekke outfits om je te vermommen, een notitieboekje voor geheimschrift, plaksnorretjes, etc. Maar… omdat Geheim Agenten altijd op zoek zijn naar de nieuwste spionage-spullen, hebben wij hulp nodig! Want de Z-store moet gevuld worden met nieuwe geheime producten.

Wat moet je doen?

  1. Bedenk een speciaal product/gadget/voorwerp/kledingstuk/apparaat dat een Geheim Agent kan gebruiken! Gebruik je fantasie en humor.

  2. Ontwerp/teken/schilder/knutsel/etc dit product. Alles mag!

  3. Stuur het op naar Noordje, Zamenhofstraat 14B, 1022 AC Amsterdam of maak er duidelijke foto’s van en mail ze naar meedoen@noordje.nl ovv Productwedstrijd. Vergeet je naam, leeftijd en telefoonnummer niet.

En dan?
Een vakkundige jury zal alle inzendingen beoordelen. De beste ontwerpen en ideeën worden uitgevoerd en exclusief verkocht in de Z-store voor Geheim Agenten in Vogeldorp. De opbrengst van de producten in de Z-store wordt gebruikt ter ondersteuning van de taal- en kunstprojecten voor kinderen bij Noordje.

Voor meer informatie bel je met Noordje 020 6328236 of mail je naar pien@noordje.nl

Ruimtereis in EYE met de Zomerschool

zomerschool foto.jpg

Op donderdagochtend 31 augustus namen de kinderen van de Zomerschool in Amsterdam Noord hun familie en andere geïnteresseerden mee op ruimtereis in het EYE Filmmuseum. Dit jaar werden in Cinema 1 van het filmmuseum de resultaten van alweer de 6e Zomerschool op groot scherm vertoond. De toeschouwers konden zich verwonderen aan een wereld vol aliens, astronauten, sterren en planeten. Leerlingen en hun ouders werden deze dag met de Mocca Cultuurbus naar het EYE gebracht en gehaald. Coby van Berkum, voorzitter van het dagelijks bestuur Amsterdam Noord, heeft samen met een aantal van de jonge ruimte experts de presentatie officieel geopend.

zomerschool ruimtebedrijf.jpg

De Zomerschool is een samenwerking tussen SKC (Stichting voor Kennis en sociale Cohesie) en Noordje Amsterdam Noord.
55 kinderen van 12 verschillende basisscholen in Noord hebben de laatste drie weken van hun zomervakantie op drie locaties in Noord deelgenomen aan de Zomerschool. De Zomerschool is gratis en voor alle kinderen uit Noord die na de vakantie naar groep 6, 7 en 8 gaan. Ouders betalen een borg van 15 euro.
In de ochtend werd in het programma van SKC aandacht besteed aan vaardigheden als nieuwsbegrippen en begrijpend lezen en leerden de kinderen allerlei nieuwe woorden die te maken hebben met Sterren & Planeten, Ruimtereizen & Astronauten en Aards & Buitenaards.
In de middagsessies van de Zomerschool hebben de leerlingen tijdens de beeldende workshops van Noordje het thema ruimte op verschillende wijze benaderd. Er is met verschillende media gewerkt, zoals film, animatie, installatie, theater en taal. De Zomerschool nam de leerlingen mee op excursies naar NEMO en Space EXPO in Den Haag. De Zomerschool verrijkt kinderen met taal en kennis, creatief denken en doen. Kinderen die deze zomer niet op vakantie gingen hebben een leuke en bijzondere paar weken gehad en met de nieuwe opgedane krachten, vriendjes en vriendinnetjes zijn ze klaar voor het nieuwe schooljaar.

zomerschool astronaut.jpg

Volgend jaar komt de Zomerschool weer terug en zijn kinderen uit Amsterdam Noord van harte welkom! In mei 2018 volgt hierover meer informatie.
De Zomerschool Amsterdam Noord wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. SKC en Noordje danken het schoolbestuur AMOS voor de ingediende subsidie aanvraag.

De Z-store is open!

z-store.jpg (1)

De opening met als hoofdgasten de enthousiaste schrijvers Simon de Waal en Erik Jan Harmens was geweldig! Wil je meer weten? Lees dan alles over de Z-store.

 

WORD UP!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV