Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Winnaar Rijksstudio Award 2020: The Book maakt de collectie toegankelijk en tastbaar

Rijksmuseum

Vandaag (15 okt) is Alemeh M. Yengiabad, met haar ontwerp The Book, uitgeroepen tot winnaar van de Rijksstudio Award 2020, de internationale designwedstrijd van het Rijksmuseum. Het zorgvuldig vormgegeven boek geeft de Rijksmuseum-meesterwerken in braille weer. Hierdoor maakt zij de collectie van het Rijksmuseum ook toegankelijk voor iedereen met een visuele beperking. Alemeh M. Yengiabad ontving de prijs – een geldbedrag van € 7500 – van de internationale vakjury. Het SKATE BORD door Floris van Opstal en Head in the clouds door Monique & Harmony Pfeiffer & van Barneveld werden respectievelijk nummer 2 en 3.

De jury over de winnaar: Deze prachtige inzending toont de ambitie om kunst toegankelijk te maken voor slechtzienden wereldwijd. Met de financiële ondersteuning hopen we dat Alemeh M. Yengiabad de mogelijkheid heeft om het productieproces te verkennen zodat het boek echt aansluit bij de wensen van de doelgroep.

Winnaar van de Publieksprijs én Young talent award 2020 is het_ Makeup palette_ ontworpen door Ezgi Kiralde. De make-up is geïnspireerd op de vrouwen uit de Rijksmuseum collectie.

Opvallend waren de maatschappelijke onderwerpen onder de inzendingen. Waaronder ook een hijab met een wolkdesign om de diversiteit in museumwinkels te vergroten. De ingezonden ontwerpen zijn allemaal geïnspireerd op de kunstwerken van het Rijksmuseum én gebaseerd op afbeeldingen uit Rijksstudio, de online beeldbank van het Rijksmuseum met inmiddels bijna 700.000 gratis rechtenvrije beelden.

Jury

De jury bestond uit Bas van de Poel (Creative Director bij IKEA’s research and design lab SPACE10), Linda Boronkay (Design Director bij Soho House), Christian Luiten (mede-oprichter Avant Arte), Bethan Laura Wood (kunstenaar), Gabriela Sánchez y Sánchez de la Barquera (Head of Vlisco & Co), Sean Carney (Chief Design Officer & Head of Healthcare Transformation Services, Royal Philips) and Sara Casillas (Creative Director bij Adobe Stock).

Rijksstudio Award

De Rijksstudio Award werd gelanceerd in 2014. Met de Rijksstudio Award nodigt het Rijksmuseum het publiek uit om zich te laten inspireren door de Rijksmuseumcollectie, beelden van de objecten te downloaden en te gebruiken voor een eigen kunstwerk. Iedereen kan meedoen met de competitie en elke interpretatie is toegestaan – design, kunstnijverheid, toegepaste kunst, mode, fotografie en video. Dit jaar was er ook voor het eerst een Young Talent Award.

Rijksstudio en de Rijksstudio Award worden mogelijk gemaakt door Adobe.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/winnaar-rijksstudio-award-2020-the-book-maakt-de-collectie-toegankelijk-en-tastbaar

Winnaar Rijksstudio Award 2020: The Book maakt de collectie toegankelijk en tastbaar

Rijksmuseum

Cultuur
Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV