Wie maakt zich druk om verarmd uranium?

unga2018duvote-resized.png

12-12-2018

Dat oorlog leidt tot milieuschade wordt steeds duidelijker. Het meest in het oog springend zijn brandende olievelden of chemische fabrieken die het grondwater vervuilen. Toch worden in de onderhandelingen op de Klimaatconferentie in Polen deze onderwerpen niet besproken.

Nog minder mensen maken zich druk om verarmd uranium dat op kogels en in tankbepantsering zit. En dat terwijl veel kogels hun doel niet goed raken en blijven liggen. Of het gebeurt dat verwoeste doelen besmet zijn met verarmd uraniumstof. Daarmee blijft deze munitie een gevaar vormen voor burgers die in de omgeving wonen. Omdat verarmd uranium een zwaar metaal is en bestempeld is als laag-radio-actief afval, kan het ernstige gezondheidsproblemen opleveren voor mensen die er aan blootgesteld worden.  

Resolutie van de VN 
Wim Zwijnenburg, PAX expert op het gebied van humanitaire ontwapening, is actief op diverse fora om het problematische gebruik van verarmd uranium aan de orde te stellen. In december, twee dagen na het begin van de Klimaattop in Polen, nam de Verenigde Naties in New York met een grote meerderheid een resolutie aan die gebruikers van deze munitie oproept informatie te verschaffen over de locatie waar ze het verschoten hebben. Ook pleit de resolutie voor het geven van ondersteuning voor het opruimen van deze munitie in landen waar het is gebruikt. Voor PAX is dit een teken dat er meer bewustzijn komt om de gevaren te beperken voor de gezondheid van mensen die wonen in gebieden waar deze munitie is gebruikt. Wim: “In Irak ligt 400.000 kilo aan verarmd uranium, in de Balkanoorlogen is ruim 15.000 kilo gebruikt en we weten dat het ook in Syrië is gebruikt. Tijdens mijn toespraak in oktober in de Verenigde Naties heb ik nogmaals benadrukt dat er bindende maatregelen moeten komen om burgers te beschermen tegen de gevolgen van dit verarmd uranium. Dat de VN nu in december deze resolutie heeft aangenomen, biedt weer perspectief.”   

PAX pleit al jaren voor een algeheel verbod op het gebruikt van verarmd uranium in munitie, en werkt actief aan beter onderzoek naar de bredere gevolgen van conflicten voor mens en milieu. 

In 2017 ontving PAX de Green Star award voor het werk op het gebied van milieu & conflict.

Wie meer wil lezen, kan terecht op deze plek op de Engelstalige website van PAX. Lees ook hoe PAX in de VN het beleid van landen ten goede probeert te beïnvloeden op wapengebied.

Omstreden wapens en wapenhandel

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van PAX:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/wie-maakt-zich-druk-om-verarmd-uranium

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN