Meer weten? informatie@fondsen.org

Wie ben ik eigenlijk? | Column Hasan Kaddour

Nog dodelijker dan bommen

Mijn familie in Syrië vindt mij een Nederlander, al heb ik nog geen Nederlands staatsburgerschap. Zelf weet ik het niet precies. Ben ik iemand die Nederlander wil worden? Of ben ik nog steeds een Syrisch burger? Een burger van het land dat mijn grootste liefde was, maar dat vernietigd en verscheurd is. Veranderd in een monster. Het vreet aan mij dat ik niet weet wat mijn identiteit is. Dat psychologische schisma is dodelijker dan de bommen die over me heen vielen toen ik nog in Syrië was. Want het niet weten wie ik ben, heeft te maken met het lot van mijn toekomst.

Mijn toekomst is afhankelijk van politici

Over dat lot wordt gesproken in het parlement en ik volg het nieuws over ‘mij’ op de televisie. Daar praten mensen over hoe veilig Syrië is en of ik weer terug kan. Het gaat over mij, maar ik heb de indruk dat ik de enige speler ben die niet meepraat. Ik dacht altijd dat ik mijn eigen lot in handen had. Dat ik zelf kon bepalen wanneer mijn leven in gevaar is en wanneer niet. Dus besloot ik alles op te geven, veel te verliezen en een levensgevaarlijke reis te maken om uiteindelijk me zelf te winnen. Maar nu ben ik voor mijn toekomst afhankelijk van politici die een kopje koffie drinken als ze praten over Syrië, met rapporten en verslagen waarop ze hun mening baseren.

Het belangrijkste is dat ik nog leef

Assad wil de wereld doen geloven dat zijn oorlog over is. Dat ik terug kan komen. Zodat hij me in vrede kan arresteren. Me doden? Wie haalt zijn voordeel uit mijn lot? Wie wint er het meest mee? Voor mij is op dit moment het belangrijkste dat ik nog leef. Wat op zich een gekke identiteit is. Maar ik moet nog even wachten op wat al die mensen, politici en landen erover zeggen. Wanneer al deze mensen beslissen wat mijn lot is, dan weet ik wie ik ben.

In Syrië was Hasan Kaddour journalist. Nu woont hij in Olst, waar hij niet is gestopt met schrijven. Deze column kwam tot stand met hulp van journalist Harrie Kiekebosch en verscheen eerder in Salland Centraal.

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633