Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wetenschappers zien hekken als oorzaak dode olifanten in Botswana

IFAW

Volgens wetenschappers is de massale sterfte van ten minste 350 olifanten in Botswana afgelopen jaar waarschijnlijk het gevolg van het netwerk van hekken, waardoor de olifanten niet meer vrij rond konden trekken.

Hoewel de oorzaak van de sterfte “nog onbekend is – en onbekend zal blijven” blijkt uit onderzoek dat de insluiting van grote aantallen olifanten in een deelgebied van de Okavango Panhandle (in noordelijk Botswana) voor afhankelijkheid van kunstmatige waterbronnen zoals bekkens zorgt.

Het onderzoek, dat recentelijk gepubliceerd is in PeerJ – Life and Environment, suggereert dat “heroverweging van verwijdering van hekken die de bewegingsvrijheid van olifanten en de toegang tot drinkwater beperken” noodzakelijk is.

Het onderzoek werd geleid door emeritus professor Rudi van Aarde van de Conservation Ecology Research Unit (CERU) van de Universiteit van Pretoria, en een team wetenschappers uit de Indiase deelstaat Uttar Pradesh en Pakistan. Professor Van Aarde is al jarenlang als adviseur verbonden aan IFAW.

Jason Bell, IFAW’s Vice President voor Strategie, Programma’s en Operaties in het veld, liet weten dat de uitkomsten van het onderzoek stroken met IFAW’s opvatting dat verlies en fragmentatie van leefgebied door menselijk ingrijpen en klimaatverandering het de olifanten bijna onmogelijk maken om te overleven en gedijen.

“De tragische sterfte van afgelopen jaar heeft duidelijk gemaakt dat het insluiten van olifanten rampzalige gevolgen kan hebben. Dieren hebben bewegingsruimte nodig en moeten vrij kunnen rondtrekken. Elke vorm van insluiting is desastreus voor het voortbestaan van wilde populaties en uiteindelijk hun overleving. We moeten beschermde gebieden verbinden, zodat olifanten zich veilig van de ene naar de andere plek kunnen verplaatsen en tegelijkertijd waarborgen dat gemeenschappen en hun bestaansmiddelen worden beschermd”, zei Bell.

Vorig jaar concludeerden wetenschappers al dat vergiftiging of stroperij waarschijnlijk geen rol hebben gespeeld in de grote sterfte. Andere diersoorten werden niet getroffen en de slagtanden van de olifanten waren nog intact. 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van IFAW:

https://www.ifaw.org/nl/press-releases/hekken-oorzaak-dode-olifanten-botswana

Wetenschappers zien hekken als oorzaak dode olifanten in Botswana

IFAW

Javastraat 56, 2585 AR Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV