Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wetenschappers slaan handen ineen voor wereldwijde aanpak bij strandingen

Elk jaar stranden er op kusten wereldwijd honderden dolfijnen, walvissen, bruinvissen en zeehonden. Gelukkig staan er op een aantal plaatsen ervaren netwerken van wetenschappers, dierenartsen en vrijwilligers paraat, die snel en effectief kunnen reageren als er dieren stranden. Op andere plaatsen in de wereld verloopt die hulpverlening echter aanzienlijk moeizamer. In zeezoogdieren gespecialiseerde wetenschappers van het IFAW, de Visserijdienst van het Amerikaanse instituut voor meteorologie en oceanografie (NOAA), en The Marine Mammal Center (TMMC) gaan nu samenwerken om daar verandering in te brengen.

Onderzoek van zowel levende als dode dieren heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de verzorging, behandeling en overlevingskansen van gestrande dieren. Door reddingsacties en onderzoek is er meer inzicht gekomen in de rol die elke afzonderlijke zeezoogdiersoort speelt binnen het overkoepelende mariene ecosysteem. Ook is er meer bekend geworden over nieuwe ziekten en de natuurlijke geschiedenis, de verspreiding, de biologie en de gezondheid van inheemse zeezoogdierpopulaties. Al die informatie levert een nuttige bijdrage aan het wereldwijde beheer en de bescherming van zeezoogdiersoorten.

Er zijn echter nog vele kilometers kustlijn in de wereld waar geen reddingsteams paraat zijn. Hier kunnen gestrande dieren niet worden gered en wordt geen onderzoek gedaan naar de oorzaken achter de strandingen. Hier laten we dus informatie liggen.

Dankzij bijna twee decennia ervaring met hulpverlening aan zeezoogdieren, hebben de hulpverleners van het IFAW de overlevingskans van gestrande dieren kunnen verhogen van 14 naar ruim 75%. Samen met onze partners bij de Visserijdienst van NOAA en TMMC delen we nu onze bevindingen met de rest van de wereld en bouwen we aan een netwerk van hulpverleners, zodat er nog meer dierenlevens kunnen worden gered en onze kennis van zeezoogdieren nog verder kan worden vergroot.

Sinds 2014 werken het IFAW en haar partners samen om problemen aan te pakken en een model te ontwikkelen voor het oprichten van reddingsnetwerken voor gestrande zeezoogdieren – van oprichting tot instandhouding op lange termijn en zelfs uitbreiding.  Met de hulp van 34 internationale experts uit 12 landen over de hele wereld heeft het team de eerste fase van het programma inmiddels kunnen afronden. De naam van het programma is de Global Marine Animal Stranding Training toolkit, afgekort tot GMAST.

Deze eerste fase is een introductie op het redden en onderzoeken van gestrande zeezoogdieren. De toolkit bevat een reeks hulpmiddelen, zoals protocollen voor reddingsacties in het veld, beknopte handleidingen voor hulpverlening bij strandingen van grote walvissen, verzorging van levende dieren, en richtlijnen voor euthanasie en het onderzoeken van overleden dieren. En het allerbelangrijkste: de toolkit bevat contactgegevens van deskundigen op alle gerelateerde vakgebieden, die deze groeiende netwerken bij hun verdere ontwikkeling kunnen ondersteunen.

Naast trainingsmaterialen en protocollen bevat GMAST ook een plan voor het opzetten van een succesvol netwerk binnen een regio. Op deze manier willen we internationaal geaccepteerde beste werkwijzen voor hulpverlening bij strandingen van zeezoogdieren doorgeven, en lokale sleutelpersonen identificeren en toerusten voor het geven van trainingen. Naarmate het netwerk groeit, groeit ook de beschikbare pool van deskundigen en ervaren experts, die klaar staan om hun kennis en ervaring met anderen te delen.

IFAW’s Zeezoogdieren Reddings- en Onderzoeksteam (MMRR) redt gestrande dolfijnen bij Cape Cod, Massachusetts.

Het uiteindelijke doel is om met GMAST een wereldwijde gemeenschap op te bouwen, die hulp verleent bij strandingen en in staat is huidige en toekomstige bedreigingen voor zeezoogdierpopulaties in kaart te brengen, te begrijpen en aan te pakken.

Terwijl de toolkit voor het eerst wordt ingezet en in de praktijk wordt getest, werken we ook al aan de ontwikkeling van fase 2 van GMAST. Deze tweede fase moet gaan bestaan uit een pakket trainingsmateriaal voor gevorderden, waarmee netwerken een volgende stap kunnen maken. Met de hulp van een kerngroep van experts kan de GMAST-toolkit snel worden ingezet bij lokale partners over de hele wereld, zodat sterke strandingsnetwerken kunnen worden opgezet.

Gegevens van GMAST zijn beschikbaar na registratie op de Woods Hole Open Access website.

Wetenschappers slaan handen ineen voor wereldwijde aanpak bij strandingen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV