Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wetenschappelijk tijdschrift Rijksmuseum nu voor iedereen online beschikbaar

Naast een gedrukte versie verschijnt The Rijksmuseum Bulletin nu ook als gratis digitaal tijdschrift in Open Access. Het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift van het Rijksmuseum, waarin historisch en kunsthistorisch onderzoek over de collectie wordt gepresenteerd, wordt zo online voor iedereen vrij beschikbaar. Op dit moment staan alle edities van het tijdschrift vanaf 2012 online. Later dit jaar wordt het archief uitgebreid tot en met het eerst verschenen nummer in 1953.

Het Rijksmuseum sluit met deze stap aan bij het door de Europese overheid in 2018 gepresenteerde en begin 2021 bekrachtigde Plan S, een oproep uit de wetenschappelijke wereld om de transitie naar Open Access radicaal te versnellen. Het museum benadrukt hiermee ook het belang van vrije toegang tot wetenschappelijke kennis voor iedereen.

The Rijksmuseum Bulletin wordt digitaal gepubliceerd op Openjournals.nl, een nieuw open-access publicatieplatform van KNAW, NWO en stichting OPuS. Het is het eerste museale wetenschappelijke tijdschrift op het platform. Tijdschriften die via openjournals.nl publiceren, rekenen geen publicatiekosten door aan auteurs. The Rijksmuseum Bulletin werd ook geregistreerd in de gezaghebbende Directory of Open Access Journals. Individuele artikelen worden voorzien van een DOI, een duurzaam webadres, wat citeren van artikels uit het Bulletin vereenvoudigt.

Vooralsnog zijn de nummers van The Rijksmuseum Bulletin vanaf 2012 tot en met de meest recente editie van juni 2021 met terugwerkende kracht in Open Access gepubliceerd. Later dit jaar zal de complete reeks van het Bulletin, dat werd opgericht in 1953, op het platform beschikbaar komen. Daarnaast zal The Rijksmuseum Bulletin ook beschikbaar blijven in JSTOR, waar het al sinds 2008 betaald digitaal wordt aangeboden maar uitsluitend toegankelijk is voor onderzoekers uit de wetenschappelijke wereld. In een beperkte oplage is het tijdschrift ook nog altijd in druk te krijgen, onder andere in de Rijksshop en als abonnement via Aboland.

The Rijksmuseum Bulletin is een Engelstalige eigen publicatie van het Rijksmuseum en verschijnt vier keer per jaar.

Meer info: Rijksmuseum Bulletin – Rijksmuseum

Openjournals.nl is een nieuw open-access publicatieplatform van KNAW, NWO en stichting OPuS.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/wetenschappelijk-tijdschrift-rijksmuseum-nu-voor-iedereen-online-beschikbaar

Wetenschappelijk tijdschrift Rijksmuseum nu voor iedereen online beschikbaar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV