Onze collega Sophia woont al negen jaar in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Haar dochter van zes jaar gaat naar school in Addis Abeba, omdat Juba te gevaarlijk is. Maar toch is ze als hulpverlener voor Light for the World nooit weggegaan. Ze helpt de meest kwetsbare in Zuid-Soedan, namelijk lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen.

Sophia’s verhaal

“18 jaar geleden begon ik als CBR in het veld te werken. Momenteel ben ik Disability Inclusion/CBR Advisor en teamleider in Zuid-Soedan voor het internationale programma van Light for the World,” vertelt Sophia.

“Tijdens mijn werk ben ik direct in contact met degene die onze hulp nodig hebben en met degene die deze hulp het hardst nodig hebben. Als ik de lach van een moeder die een kind met een handicap heeft, zie, dan wordt ik meteen blij. Dit is de reden waarom ik in het veld werk.

Ik heb veel kinderen ontmoet die naar school konden gaan met de hulp van onze interventies. Acht jaar geleden zijn wij langs geweest bij een jongen die blind is. Nu is hij 19 jaar oud en dit jaar heeft hij de kans gekregen om naar school te gaan. Door CBR en het Disability Inclusion programma kunnen kinderen met verschillende soorten handicaps naar school gaan. Veel organisaties betrekken nu mensen met een handicap ook in hun programma’s!

Maar het is nog steeds een lastige opgave om de houding van mensen tegenover mensen met een handicap te verbeteren. Participeren in het onderwijs is ook een uitdaging voor mensen met een handicap. We moeten de houding van mensen veranderen en ervoor zorgen dat mensen met een handicap meetellen. Banen, onderwijs en gelijke rechten.”

Vluchtelingen met een handicap

Hoe zorg je ervoor dat mensen met een handicap in een vluchtelingenkamp gelijk worden behandeld? EO Metterdaad is langs geweest bij ons project in een vluchtelingenkamp in Juba en laat zien hoe wij te werk gaan. Het doel van het project is dat vluchtelingen met een handicap betere toegang hebben tot voorzieningen zoals onderwijs, revalidatie en medische zorg. Bekijk de uitzending van EO Metterdaad hier.

Delen:

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633