Fondsen.org logo

Wereldwijde vaccin-schaarste onnodig als farmaceuten hun kennis delen

In een gezamenlijke brief roepen wij, samen met 53 maatschappelijke organisaties, de regering op om ervoor te zorgen dat farmaceuten hun kennis over de ontwikkeling van vaccins gaan delen.  Dit moeten zij doen met andere bedrijven in een bestaande pool van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierdoor kan de wereldwijde productie en beschikbaarheid van het coronavaccin omhoog om de pandemie sneller te stoppen.

Met de oproep, een initiatief van Wemos en Oxfam Novib, vragen wij aandacht voor het feit dat er een oplossing is voor de huidige vaccintekorten in de wereld: de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de WHO. Voor lage- en middeninkomenslanden zijn de vaccintekorten een enorm probleem. De oorzaak hiervan is de beperkte productiecapaciteit van ontwikkelaars van vaccins. Hierdoor kunnen zij onmogelijk op korte termijn de hele wereld voorzien.

Het huidige leveringsprobleem maakt pijnlijk duidelijk dat we volledig afhankelijk zijn van slechts een paar producenten. Er is een oplossing voor dit probleem: vaccinontwikkelaars moeten hun patenten en kennis met andere farmaceuten delen, zodat de vaccins veel sneller en in veel grotere aantallen kunnen worden geproduceerd. Nederland heeft C-TAP in 2020 officieel gesteund, maar hier nog geen concrete acties aan verbonden. Tot op heden heeft nog geen enkel farmaceutisch bedrijf zijn patenten en kennis gedeeld.

Patricia Vermeulen (Directeur Amref Flying Doctors): “Als directeur van de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie baart het mij grote zorgen dat Afrikaanse landen ‘vergeten worden’. De wereldwijde productiecapaciteit van vaccins moet maximaal worden benut om zo snel mogelijk een einde te maken aan de coronapandemie.”

Van woorden naar daden

In de brief roepen wij samen met de andere organisaties de Nederlandse regering op om haar steunbetuiging aan C-TAP om te zetten in daden. Nederland kan het gebruik van C-TAP actief promoten en financieel ondersteunen. Daarnaast kan Nederland samen met andere EU-lidstaten druk uitoefenen op vaccinontwikkelaars om hun kennis te delen.