Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wereldvluchtelingendag

Op Wereld Vluchtelingendag staan we stil bij wat het betekent om te moeten vluchten. Om alles en iedereen achter te moeten laten zonder te weten of het goed komt. Zoals Bedryyah. Ze had letterlijk niets toen ze haar zo geliefde thuisland Syrië ontvluchtte. Overleven was het enige wat ze voor ogen had.

Net als vele andere Syrische vluchtelingen, zocht Beddryyah met haar kinderen een veilig heenkomen in buurland Jordanië. De trotse moeder verkoos een zelfstandig leven in de stad boven een bestaan in een van de Jordaanse vluchtelingenkampen. Zelf zegt ze hierover: ‘Vluchtelingenkampen zijn uitzichtloos. Je kunt er alleen maar wachten, maar je wacht op niets eigenlijk.’

80% werkeloos

Die zelfstandigheid komt wel een prijs. Een onderzoeksteam van CARE in Jordanië publiceerde in 2017 een rapport over de situatie van Syriërs in Jordaanse steden. Bijna 80 procent is werkloos. Ze overleven dankzij noodhulp en leningen, waardoor bijna 90 procent schulden heeft. Ze kunnen amper in hun levensonderhoud voorzien.

Duurzame oplossingen

De verwachting is niet dat de vluchtelingen op korte termijn terug kunnen keren naar Syrië. Daarom zetten we in op duurzame oplossingen die helpen om in het levensonderhoud te voorzien. Beddryyah is een van die vrouwen die we geholpen hebben om uit de negatieve spiraal van armoede en uitzichtloosheid te komen. Ze heeft een eigen horecabedrijfje, haar fatteh is comfort food voor haar landgenoten en een delicatesse voor de Jordaniërs. Niemand hoeft voor haar de huur te betalen. En minstens zo belangrijk, ze heeft haar waardigheid terug. Ze zorgt zelf voor haar gezin. En als op een dag haar droom uitkomt en ze terug kan keren naar Syrië, neemt ze de waardevolle business kennis mee.

Waarom richten we ons op vrouwen?

CARE en de H&M Foundation werken samen om de positie van vrouwen uit arme gebieden te versterken.Onze ervaring leert dat vrouwen die ontsnappen aan armoede, zorgen voor een betere toekomst van hun kinderen en de bredere gemeenschap. Als ze maar de juiste middelen en kansen hebben. Wij stimuleren daarom vrouwelijk ondernemerschap. Vrouwen zijn elkaars inspiratiebron. Wij brengen hen met elkaar in contact, zodat ze van elkaar kunnen leren en gebruik kunnen maken van elkaars netwerk. Het stimuleren én faciliteren van ondernemerschap is een belangrijke stap om de positie van de vrouw te versterken. Het project helpt vrouwen niet alleen hun inkomen te verhogen en meer kansen te creëren, maar bevordert ook de gelijkheid tussen man en vrouw.

Einde crisis niet in zicht

Syrië zeven jaar na het conflict: het einde van de humanitaire crisis is nog niet in zicht. Terugkeer is geen optie voor de Syrische vluchtelingen. Ruim een half miljoen Syriërs is gevlucht naar Jordanië, waar meer dan 80% van leeft buiten de vluchtelingenkampen.Sinds de uitbraak van het conflict, worstelt Jordanië om de ruim 600.000 vluchtelingen op te vangen. Hoewel de Jordaniërs hun Syrische buren aanvankelijk welkom heetten, worden de gemeenschappen die hen opvangen, zijn zwaar belast. De spanningen tussen de bevolkingsgroepen lopen op.

Bedryyah aan het werk in haar keuken

Bedrryyah’s gerechten zijn populair bij de Syriërs en Jordaniërs

Wereldvluchtelingendag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.