Wel even wennen zo’n doe-het-zelf vakantie

Het eerste seizoen waarin afdelingen zelf aan de slag konden met het organiseren van een vakantie is bijna achter de rug. 84 vakanties werden er geboekt. Hopelijk genieten komend jaar nog veel meer afdelingen van een vakantie! De afdeling Margraten e.o. kan in ieder geval terugblikken op een geweldige trip.

Vrijwilligers Marjo en Antoon regelden samen met Ietje (verpleegkundige) en Jenny (verzorgende) de vakantie voor acht deelnemers en vier vrijwilligers van de afdeling naar Parc Spelderholt in Beekbergen. Kapitein zijn van je eigen schip heeft zo z’n voor- en nadelen, ontdekten ze. “Grootste struikelblok? Het vervoer. Grootste pluspunt? De vrijwilligerspool!”

Dierentuin

Er staat een gezellig vakantie-uitstapje naar Burgers Zoo op de planning. De groep verzamelt zich voor de ingang van de dierentuin. Vrijwilliger Marjo komt aanlopen met de kaartjes. “We kunnen naar binnen.” De deelnemers worden bij de entree meteen verrast door pinguïns die allerlei capriolen uithalen. “Schattige beestjes!”, zegt iemand. “Maken ze ook geluid?” Terwijl ze het vraagt, klinkt er een luide pinguïnkreet. Tot grote hilariteit van de groep. “Nou zo dus”, grapt vrijwilliger Tilly.

Bijspringen tijdens de vakantie

Tilly en Herke zijn vrijwilligers van de regio Midden Veluwe. Ze maken deel uit van de regionale vrijwilligerspool en springen tijdens de vakantie van de afdeling Margraten e.o. bij tijdens het begeleiden van activiteiten. “Zaterdag kwam ik naar Paleis Het Loo om kennis te maken”, vertelt Tilly. Ik ben meteen de hele dag gebleven. Het gaat vanzelf en dat kleinschalige is prettig.” Herke gaf een bijzondere glans aan de dag. “Ik ben gids voor blinden op Het Loo. Dus kon ik een gratis rondleiding geven aan deze groep. Ik weet veel van de omgeving. Dat is een voordeel van de vrijwilligerspool. Naast dat je geld uitspaart voor reis- en verblijfkosten, kun je de kennis van ‘locals’ benutten.”

Excursies

Marjo en Antoon zijn enthousiast over de inzet van plaatselijke vrijwilligers. “Onze verpleegkundige Ietje heeft het contact gelegd. Het bevalt heel goed”, zegt Antoon. “Dat Herke gidst maakt het extra leuk”, vult Marjo aan. “En het scheelt in de kas”, lacht ze. Tilly en Herke gaan drie dagen mee met excursies. Omdat zij het wiel niet meer uit hoeven te vinden, scheelt dat andere vrijwilligers tijd en inspanning. Zo blijft er meer tijd over om te genieten. Van twee pasgeboren stokstaartjes bijvoorbeeld, die in het zonnetje drinken bij hun moeder. “Wat zijn ze klein”, roept een deelnemer. “Zoiets heb ik nog nooit gezien. En zo dichtbij!”

Vervoer

Marjo is blij dat iedereen het naar de zin heeft. “Dan is alle moeite niet voor niets. Want er komt heel wat bij kijken. Al hou ik van regelen en lukt me dat meestal wel. Het grote struikelblok was het vinden van geschikt vervoer. De ene aanbieder was te duur, de andere wilde ons niet ophalen in het zuiden. Uiteindelijk ben ik daar zo veel tijd mee kwijt geweest, dat het plezier me bijna verging. Misschien speelt mee dat ik niet eerder vervoer heb geregeld. We weten nu wél wat we volgend jaar willen: een accommodatie waarbij vervoer inbegrepen is.”

Groot aquarium

Tijd om de rolstoelroute te vervolgen, naar… de tijgers. Spannend! Althans, tot we de tijger in het oog krijgen. Deze doet, opgekruld als een schootkat, een dutje in de zon. Door naar de bush. In deze wonderschone jungle kom je ogen en oren tekort. Vleermuizen bungelen aan een tak, een kletterende waterval geeft een ansichtkaartachtig plaatje en tropische vogels produceren een kakafonie aan geluid. Als kers op de taart bereiken we Oceans, een uitgestrekte onderwaterwereld vol gekleurde vissen tegen een decor van rotsen en koralen. “Het is alsof je naar een echte zee kijkt”, stamelt Ietje. “Ongelofelijk mooi”, reageert een deelnemer.

IJsje

De dag zit er bijna op. Tijd voor een ijsje ter afsluiting. “Morgen de laatste dag”, mijmert een deelnemer. “Ik wil nog niet naar huis.” De excursie van morgen, naar de tuinen van Appeltern, gaat niet door vanwege het weer. Marjo: “Als alternatief wilden twee mensen naar het Dolfinarium en de rest naar Kasteel Cannenburgh.” Antoon speelt hier direct op in. “We hebben twee vervoersmiddelen, dus dat kan.” Marjo: “Ik vind het knap hoe hij meteen het nieuwe vakantieconcept omarmt. ‘Wij faciliteren wat mensen willen’, zegt hij dan. Ik moet nog wennen. Maar het begint te komen.”

Zelf een afdelingsvakantie organiseren

Kijk voor het volledige vakantieaanbod (én leuke acties!) op het Eropuit Platform. Op onze website vind je een stappenplan en andere ondersteuning voor het organiseren van een vakantie voor jouw afdeling.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633