“We kunnen echt een verschil maken”

3. dit verhaal vergeet ik nooit meer.

In 2017 werd ik voorgesteld aan een groepje vluchtelingen dat terug was gekeerd uit Tanzania, maar nergens naartoe kon. Ze hadden een lapje grond gekregen in een uithoek van Burundi, zonder voorzieningen (het dichtstbijzijnde drinkwaterpunt was op 10 kilometer afstand), aan de rivier die Burundi van DR Congo scheidt. ’s Avonds kwamen de nijlpaarden tussen hun hutjes grazen en was het veel te gevaarlijk om nog buiten te komen. Toen ik voor de eerste keer in die uithoek kwam, vergleek een mevrouw haar leven met het leven van ongedierte. ZOA heeft, in samenwerking met de lokale autoriteiten en vele andere partijen, huizen voor deze mensen gebouwd in de omgeving van Cibitoke, en ondersteunt de gezinnen nog steeds in het ontwikkelen van inkomsten genererende activiteiten. Ondertussen gaat het veel beter met die ene mevrouw, ze werkt op de markt en heeft haar eigen bankrekening. Toen ik haar begin januari sprak, vertelde ze hoe ze zich nu eindelijk mens voelt omdat ze gewoon tussen de andere wachtenden kan gaan staan als ze geld van haar rekening wil halen.

4. ik ben trots op ZOA!

Ik ben vooral trots op al het werk dat mijn lokale collega’s verzetten om mensen te bewegen tot ontwikkeling. Ze spelen daarbij ook in op problemen die door de lokale bevolking worden aangedragen, of die we zelf tegenkomen tijdens onze dagelijkse bezigheden (bv. De groep mensen uit vraag 3). Dat er binnen ZOA ruimte is om in te spelen op al die verschillende problemen zorgt dat we veel respect hebben binnen de samenleving in Cibitoke, maar ook dat we samen met de lokale bevolking echt een verschil kunnen maken.

Help je mee te zorgen dat de redding nabij is in bijvoorbeeld Burundi, Ethiopië en Afghanistan? Voor bijvoorbeeld €35,- help je al een gezin in Ethiopië met genoeg water voor twee maanden.
Doneer nu

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633