Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

We hervatten ons reddingswerk op de Middellandse Zee

Artsen zonder grenzen

Alleen al in de maand juni verdronken meer dan 100 mensen in de Middellandse Zee. De Europese lidstaten gebruiken COVID-19 als excuus om reddingswerk op zee nog verder te beperken of te blokkeren. En dat terwijl het geweld in Libië tegen vluchtelingen en migranten onverminderd doorgaat. Daarom werken we samen met de organisatie Sea-Watch op het nieuwe reddingsschip de Sea-Watch 4. Ons team zal medische noodhulp verlenen aan boord van dit schip op de Middellandse Zee. Het schip heeft zondag de haven Burriana, Spanje, verlaten.

Overheden blokkeren reddingswerk

‘Als medische noodhulporganisatie weten wij wat de uitdagingen rond COVID-19 zijn. Maar we zien ook dat recente overheidsmaatregelen levensreddend werk op de Middellandse Zee bewust blokkeren onder het mom van de volksgezondheid’, zegt Oliver Behn, onze operationeel directeur. ‘Het directe gevolg hiervan is dat mensen verdrinken of gevangen worden gehouden en gemarteld in Libië. Door de omstreden Libische kustwacht te steunen en mensen niet te redden uit zee, geven Europese lidstaten een duidelijk signaal af dat hun levens er niet toe doen.’

Libië onveilig voor vluchtelingen

In de afgelopen vijf maanden hebben Italië en Malta meerdere keren hulp geweigerd aan mensen in nood op zee. Ook sluiten ze regelmatig de havens voor schepen van hulpverleners met geredde mensen aan boord. Sinds het begin van dit jaar zijn 5.650 mensen onderschept en gedwongen teruggestuurd naar Libië, als onderdeel van een deal die wordt gefinancierd en gefaciliteerd door Europa. Dit terwijl Libië al geruime tijd door internationale en Europese instellingen als onveilig wordt beschouwd.

Vluchten over zee als laatste redmiddel

Veel mensen die de afgelopen maanden gedwongen zijn teruggebracht en vastgezet in Libische detentiecentra zijn inmiddels vermist of verdwenen. Anderen worden vastgehouden in overbevolkte detentiecentra met slechte sanitaire voorzieningen en een gebrek aan voedsel en water. Zonder veilige en legale alternatieven zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee houdt deze wanhopige mensen niet tegen. Het maakt het risico op een dodelijke afloop alleen vele malen groter.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/we-hervatten-ons-reddingswerk-op-de-middellandse-zee/

We hervatten ons reddingswerk op de Middellandse Zee

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV