Meer weten? informatie@fondsen.org

Wat kun je doen tegen dreigende hongersnood?

Doneren aan het Rode Kruis

Kun je, behalve voedsel uitdelen, iets doen wanneer er een hongersnood dreigt? En zo ja, wat dan?

Wat doet het Rode Kruis met de donaties die binnenkomen? Voedselpakketten distribueren uiteraard. Voor toegang tot schoon drinkwater zorgen ook natuurlijk. En ondervoede kinderen screenen op ondervoedingsverschijnselen en indien nodig medische hulp geven.

Maar er zijn ook andere, minder voor de hand liggende bestedingsdoelen. Droogtebestendige zaden uitdelen bijvoorbeeld, en uitleggen hoe je de gewassen die daaruit groeien verbouwt. Ook belangrijk: goede informatie verstrekken over weersvoorspellingen. Als mensen weten dat het kurkdroog wordt of dat er een overstroming dreigt, kunnen ze daarop anticiperen. Het Rode Kruis heeft ook een adviserende rol. Het overtuigt bijvoorbeeld hun vee tijdig te verkopen – als er weinig te eten is hongeren ze uit – of te transporteren naar vruchtbaarder gebied.

Waar is er honger?

Het is niet prominent in het nieuws dus het is je misschien ontgaan: in Jemen, Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuidelijk Afrika dreigt momenteel een hongersnood. In Jemen lijden 16 miljoen (van de 28 miljoen inwoners) honger als gevolg van de burgeroorlog die er al jaren woedt.

Zuidelijk Afrika heeft al een paar jaar te maken met grote droogte waardoor oogsten mislukten. In laatstgenoemde regio voorspellen meteorologen voor de komende maanden opnieuw grote droogte. Prognose: 45 miljoen mensen krijgen te maken met ernstig voedseltekort.

Levens redden

Het Rode Kruis opende Giro 6868 vanwege de ernstige humanitaire situatie in genoemde regio’s. Hoofd Internationale Hulp Juriaan Lahr kan niet wachten om de getroffen landen te helpen. “De mensen hebben écht hulp nodig. Het is belangrijk dat we nu ingrijpen om erger te voorkomen. Hiermee redden we levens.”

Doneren aan het Rode Kruis

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633