Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wat is biodiversiteit en waarom is de Amazone zo belangrijk?

De Amazone wordt ook wel het grootste en meest biodiverse tropische regenwoud genoemd. Maar wat is biodiversiteit precies en waarom is het zo belangrijk? 

Biodiversiteit in het kort

Biodiversiteit is de term die wordt gebruikt om de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. Het gaat om de verschillende soorten planten, dieren, micro-organismen en schimmels, het genetisch materiaal dat zij bevatten, de levensgemeenschappen die zij vormen en de ecosystemen waarin zij leven. En het is precies deze diversiteit en de interactie tussen verschillende soorten die het leven op onze planeet mogelijk maakt.

Zonder biodiversiteit geen leven

Zonder planten zouden we bijvoorbeeld geen zuurstof hebben. Zonder bijen en andere insecten zouden we geen gewassen hebben, en dus geen voedsel. Zonder schimmels zouden we de ontbinding en recycling van organische materialen niet hebben.

Maar we brengen dit biologische evenwicht ernstig in gevaar. Volgens het IPBES wordt ongeveer 1 miljoen dier- en plantensoorten in de wereld met uitsterven bedreigd en het grootste deel is te wijten aan menselijk handelen. Ook de biodiversiteit in de Amazone heeft zwaar te lijden. Het meest biodiverse tropische regenwoud ter wereld wordt ernstig bedreigd door ontbossing voor met name vlees, mijnbouw en landbouw en de daaruit voortkomende bosbranden.

Biodiversiteit in de Amazone

De Amazone is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. In het Amazonewoud schuilen duizenden soorten planten en dieren, waarvan een groot deel nog niet eens ontdekt is. Zo hebben wetenschappers alleen al in de afgelopen vier jaar meer dan 600 nieuwe soorten planten en dieren in de Amazone ontdekt. Al die soorten maken onderdeel uit van ecosystemen die impact hebben op ons leven.

Titi monkey (genus Callicebus). Foto: Valdemir Cunha/Greenpeace.

Hoe meer we natuurlijke ecosystemen vernietigen, zoals door ontbossing, hoe meer wilde dieren ziektes over kunnen dragen op mensen, die vervolgens weer kunnen leiden tot pandemieën, zoals Covid-19. Een feit waarvoor al jaren door de wetenschap wordt gewaarschuwd.

Een sterke en gezonde biodiversiteit komt ons allemaal ten goede. Daarom is het noodzakelijk dat we de Amazone beschermen. Als wij de natuur beschermen, dan beschermt de natuur ons.

Auteur: Charlotte van der Tak

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

Wat is biodiversiteit en waarom is de Amazone zo belangrijk?

Wat is biodiversiteit en waarom is de Amazone zo belangrijk?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV