Meer weten? informatie@fondsen.org

Wat betekent ZOA?

Hulporganisatie ZOA heeft een bijzondere naam. Waar staan die drie letters eigenlijk voor?

Met ruim zeventig medewerkers op het kantoor in Apeldoorn en honderden veldwerkers overal ter wereld, kun je het je haast niet voorstellen, maar ZOA ontstond in 1973 in een kleine studentenkamer in Groningen. Een groepje studenten was geraakt door de moeilijke situatie waarin bootvluchtelingen in Zuidoost-Azië toentertijd verkeerden en besloot te gaan helpen. De mannen wisten zoveel geld op te halen, dat ze al snel startten met het uitzenden van veldwerkers. Het duurde daarna niet lang voordat ze hun activiteiten konden uitbreiden naar Laos en Cambodja.

ZOA-Vluchtelingenzorg

Omdat ZOA dus oorspronkelijk alleen in Vietnam werkte, kreeg de organisatie van de studenten de naam Comité Hulpverlening Zuid-Vietnam. Deze naam werd in 1976 omgedoopt tot Stichting Comité Hulpverlening Zuidoost-Azië, die daarna weer in ZOA-Vluchtelingenzorg wijzigde. Waarbij ZOA dus voor Zuidoost-Azië stond. Sinds 2011 heten we officieel ZOA, omdat ZOA meer doet dan alleen vluchtelingenzorg.

Zuidoost-Azië

De naam ZOA betekent dus simpelweg Zuidoost-Azië. Inmiddels werken we niet meer alleen daar, maar ook in 15 landen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Van een kleine club in Groningen groeide ZOA uit tot een grote Nederlandse hulporganisatie die jaarlijks miljoenen mensen helpt. We richten ons na de noodhulpfase op herstel van de samenleving. In de wederopbouw werken wij samen met de lokale bevolking, gericht op blijvend en duurzaam resultaat. Zo dragen we bij aan tekenen van hoop in een gebroken wereld. Wij doen een beroep op onze achterban en op partners wereldwijd om hierbij betrokken te raken en te blijven.

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633