Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wanneer toont Nederland solidariteit met kinderen in Griekenland?

Human Rights Watch

Vorige week beet Luxemburg de spits af en nam het als eerste Europese land twaalf jongens en meisjes van de Egeïsche eilanden op. Duitsland volgde en haalde 58 kinderen op uit Griekenland. Het waren de eerste kinderen die als onderdeel van een plan om niet-begeleide minderjarige migranten uit overbevolkte Griekse kampen over te brengen naar veiligheid elders in Europa.

Als alles volgens plan verloopt, zouden minstens 1600 kinderen uitzicht hebben op een nieuw leven. Elf lidstaten van de Europese Unie, waaronder ook Frankrijk en België, hebben beloofd tientallen kinderen op te vangen en voor hen te zorgen.

Wat houdt Nederland dan nog tegen? De Nederlandse premier Mark Rutte zal het er vast mee eens zijn dat geen enkel kind aan zijn lot mag worden overgelaten in een vluchtelingenkamp, al helemaal niet in Europa. Toch is het voor honderden kinderen, die in hun eentje hun thuisland ontvlucht zijn – voor geweld, gewapende conflicten, discriminatie, armoede – al jarenlang overleven in mensonwaardige omstandigheden op de Egeïsche eilanden.

Op dit moment zitten meer dan 1600 niet-begeleide kinderen vast op de eilanden. Een aantal van hen krijgt hulp van Griekse en internationale organisaties, maar de grote meerderheid leeft er in onmenselijke omstandigheden, in geïmproviseerde kampen buiten de officiële opvangcentra. Velen van hen worden geconfronteerd met onveilige omstandigheden en slapen buiten. Ze hebben amper toegang tot onderwijs, voedsel, water, toiletten en douches, en de angst voor Covid-19 is groot.

Hun lot is het resultaat van collectief falen om de situatie aan te pakken van de asielzoekers en migranten die al sinds 2016 vastzitten op de Griekse eilanden. Eind 2015 werd een hervestigingsmechanisme in het leven geroepen,  maar Nederland kwam zijn verbintenissen maar voor de helft na. Ook dat heeft bijgedragen tot de toename van de druk op Griekenland en tot de overbevolking op de eilanden.

Op de eilanden speelt zich al jarenlang een humanitaire ramp af. Het ophalen van deze kinderen zal hun leven ongetwijfeld aanzienlijk verbeteren en hen hun kindertijd teruggeven. Intussen zou Nederland ook laten zien dat het solidair is met Griekenland. Als elk EU-land de zorg overneemt voor enkele tientallen kinderen, dan zouden de meeste niet-begeleide kinderen die in onaanvaardbare omstandigheden vastzitten op de eilanden alvast geholpen zijn. Nederland hoort te doen wat juist is en moet zich scharen achter die landen die hebben beloofd kinderen uit de Griekse kampen op te nemen.

Wanneer toont Nederland solidariteit met kinderen in Griekenland?

Human Rights Watch

Mensenrechten
Stichting Human Rights Watch Nederland, Prinsengracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV