Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Walburg is terug van weggeweest

Natuurmonumenten

Na de start van de eerste werkzaamheden begin dit jaar, is de herinrichting van het voormalige kasteeldomein Walburg op ‘het Eiland in de Maas’ tussen Stevensweert en Ohé en Laak nu bijna klaar. Buiten is het lege terrein veranderd in een groen gebied waar de geschiedenis weer zichtbaar en voelbaar is. In de afgelopen tijd zijn historische lijnen teruggebracht, onder andere door de aanplant van bomen en aanleg van wandelpaden. Nu pas wordt duidelijk hoe het ooit is geweest.

Het kasteel is er al lang niet meer. Maar de afgelopen maanden is er buiten wel een hoop gebeurd om de Walburgse geschiedenis opnieuw tot leven te wekken en beleefbaar te maken. Het ruige grasland is inmiddels veranderd in een natuurgebied met historische elementen.

Kasteeldomein vol lijnen

In het landschap zijn lijnen aangebracht, die de contouren weergeven van voormalige gebouwen, tuinen en waterpartijen. Zo markeren mandkorven waarin de veldesdoorn gaat bloeien, de plek waar ooit kasteelgebouwen stonden. Vroegere lanen en de verdwenen hoogstamboomgaard zijn teruggebracht door de aanplant van dubbele rijen lindebomen en fruit- en notenbomen. Enkele hoofdpaden zijn hersteld in halfverharding en in de tuin worden graspaden kort gehouden volgens de historische padenstructuur. Ook door de voormalige slotgracht kun je voortaan struinen.

Bijzondere tastbare lijnen zijn enkele opgegraven restanten van de authentieke kasteelmuren. Nog zo’n bijzondere lijn ervaar je vanaf de ingelegde windroos op de Weg naar Walborgh. Vanaf dit punt kijk je in oostelijke richting recht op de Hompesche Molen. Net zoals de flamboyante Graaf van Hompesch – een van de bewoners van het kasteeldomein –  dat vroeger deed. En wil je een 360-graden view? Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het hele domein.

Beleef de historie

Elk lijn in het landschap heeft zijn eigen verhaal. Die verhalen komen ook terug op informatieborden die later dit voorjaar verspreid over het hele terrein worden geplaatst. De borden vertellen bezoekers meer over wat er ooit was op deze plek. We nodigen je alvast uit om over een tijdje, als we weer gewoon naar buiten kunnen en ook de veerpontjes aan de Maas weer in gebruik zijn, een kijkje te komen nemen en deze nieuwe plek in de Maasvallei te ontdekken.

Nog niet uitgekeken?

Wil je tegen die tijd van nog meer cultuurhistorie en natuur genieten? In het streekmuseum Stevensweert bewonder je authentieke gebruiksvoorwerpen uit het kasteel en vroegere opgravingen. En rond de Molenplas is het heerlijk wandelen. Of bezoek de Hompesche Molen. Deze eeuwenoude graanmolen – ooit gebouwd door Graaf van Hompesch – heeft een gezellig terras en er is Speelnatuur van OERRR waar de kids zich lekker kunnen uitleven.

Samenwerkingsproject

De herinrichting van het Walburg-terrein is een samenwerkingsproject van de gemeente Maasgouw en Natuurmonumenten met financiële steun van de provincie Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds. Inwoners van Stevensweert en Ohé en Laak en medewerkers van het Streekmuseum wisselden talloze Walburgse Weetjes met ons uit, die terug komen op de terreinbebording.

Meer weten?

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/walburg

Mandkorven-Walburg
Mandkorven waarin de veldesdoorn gaat bloeien, markeren de plek waar ooit kasteelgebouwen stonden. Jac van Geneijgen
Uitkijktoren-Walburg
Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het hele domein aan de Maas. Jac van Geneijgen

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/maasvallei/nieuws/walburg-terug-van-weggeweest

Walburg is terug van weggeweest

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV