Wakker Dier waarschuwt voor falende inspecties NVWA

Gezondheidsproblemen

Bij ruim één op de drie door de NVWA bezochte stallen bleek iets mis te zijn met het stalklimaat. Een slecht stalklimaat verhoogt het risico op pijnlijke longaandoeningen; het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij varkens. Slachtgegevens laten zien dat zeventien procent van de varkens te maken krijgt met borstvliesontsteking. En zo’n vijf procent met longontsteking.

Rode ogen

Bij 74 procent van de varkensbedrijven sloeg de ammoniakconcentratie in de stallucht veel te hoog uit. Ook had bijna veertig procent van de bedrijven ten minste één hok met zowel een te hoge ammoniakwaarde als zichtbare afwijkingen bij de dieren, zoals rode ogen. Samen duiden ze op een slecht stalklimaat. Ondanks deze alarmbellen, deelde de NVWA slechts één officiële waarschuwing uit.

Brandbrief

De NVWA spreekt van een ‘vermoeden van slecht stalklimaat’ wanneer in meerdere hokken iets niet in orde blijkt. Wakker Dier wil dat deze richtlijn wordt aangepast. Vorige week waarschuwde ze in een brandbrief aan minister Schouten (Landbouw) dat als de NVWA zo doorgaat, er miljoenen varkens in ongezonde lucht blijven leven. “Het kan niet zo zijn dat de NVWA een groep varkens in een schadelijk klimaat laat zitten, omdat de buurvarkens wél in een acceptabel klimaat leven,” aldus Wakker Dier.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633