Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Waarom ZOA achteraan in de rij begint

Heb je mensen ontmoet die het gevoel hebben dat de wereld ze vergeten is?

“Binnen de groep mensen die in een conflict leven, heb je de meest kwetsbaren: weduwen die hun man verloren zijn in de oorlog, vrouwen met grote gezinnen die er alleen voorstaan, mensen die kinderen hebben met een handicap. Wij proberen om de mensen die achteraan in de rij staan in beeld te krijgen en als eerste te helpen. Dat is het mooie aan hoe ZOA werkt.”

Heb je een voorbeeld van iemand achteraan in de rij?

“Ik moet weer aan Mosul denken. We dachten dat we klaar waren met alle vragenlijsten, maar toen stond er nog een vrouw met een verschrikkelijk verhaal. Ze stond niet op de lijst. De mensen die bij de deur staan zijn heel rigide: ze staat niet op de lijst dus ze mag niet naar binnen. Toevallig was ik daar in de buurt en iemand vertelde mij het verhaal. Man overleden in de strijd, voor het conflict waren ze al arm, haar zoon heeft een handicap, ze kan niet werken. Ze bedelt om aan geld te komen. Toen wist ik dat we haar moesten helpen. Al moet ik het uit mijn eigen zak betalen, maar wegsturen kan je niet maken. We hebben het verhaal aangehoord en voedselhulp gegeven. Dan gaat iemand weer zó blij weg. Niet alleen omdat ze voor 3 maanden eten heeft, maar vooral omdat ze zich gezien en gehoord voelt. Door de culturele barrière kun je niet letterlijk je arm om zo iemand heen slaan, maar wel figuurlijk. Dat is wat ZOA kan doen voor haar.”

Waarom is het belangrijk dat ZOA er is voor mensen die er alleen voor staan?

“ZOA biedt hulp. Heel concreet: voedsel, water en bouwmaterialen. Maar ‘hoop’ is ook een belangrijk woord voor ZOA. Veel mensen hebben bijna niets meer waarvoor ze nog zouden willen leven. In een conflict is de medemenselijkheid weg. Daarmee verdwijnt de levenslust. Door de medemenselijkheid en liefde komt ook de hoop weer terug. Dat is heel krachtig. We merken dat het mensen raakt, dat ze opbloeien en blij het distributiecentrum verlaten.  Vooral door die medemenselijkheid. Ik denk dat we allemaal zo gemaakt zijn dat we dat nodig hebben.”

Laat vluchtelingen er niet alleen voor staan. Met jouw hulp kunnen we vluchtelingen overal ter wereld helpen, met bijvoorbeeld eten, schoon drinkwater en onderdak.

Waarom ZOA achteraan in de rij begint

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.