Waarom veroorzaakt de mens zóveel lijden?

jlk-aug-28-2019_217.jpg

Slow Motion
Met de lijst van het afgelopen decennium verstomt deze vraag. In de top 10 over de afgelopen tien jaar staat de enige natuurramp op plaats 4: de aardbeving van 2010 in Haïti. Met 200.000 doden en 1,5 miljoen daklozen een verschrikkelijke ramp. Maar het is een uitzondering in de lijst die verder wordt beheerst door rampen die door mensen zijn veroorzaakt – of voorkomen hadden kunnen worden. Alleen al de man-made crisis in Syrië maakte meer dan twee keer zoveel dodelijke slachtoffers als de Tsunami. Anders dan natuurrampen voltrekken deze ‘menselijke’ crises zich in slow motion en zie je de werkelijke impact pas bij een lijst met de totalen van tien jaar. Een natuurramp is mediageniek, maar een langslepend conflict verliest de aandacht van de media. Als de camera’s weg zijn gaat het lijden echter onverminderd door.

‘De mens’
In onze westerse wereld benadert ‘de mens’ de positie en eigenschappen die ooit aan God werden toegeschreven. ‘De mens’ is intrinsiek goed (de meeste mensen deugen – volgens Rutger Bregman) en vrijwel almachtig (technisch kunnen we bijna alles). Maar waar God bij eerdere rampen ter verantwoording werd geroepen, lijdt het geloof in ‘de mens’ nauwelijks onder al dit leed.
Wat is ‘de mens’? Het lijkt een abstract begrip. Te groot om je aangesproken te voelen. Toch maken jij en ik deel uit van de mensheid die dit leed veroorzaakt en laat gebeuren. Wij zijn medeverantwoordelijk voor dit menselijk falen. Ik durf daarmee zelfs te spreken van collectieve schuld. Ook al beschouwen wij onszelf niet als de daders van dit lijden: wij vuren geen kogels of raketten af. Wij zijn geen dictators, beulen of kampcommandanten. Wij zijn geen wereldleiders die aan de tafel van de VN zitten of invloed kunnen uitoefenen om leed te voorkomen.

Jij
Toch mag je jouw invloed niet onderschatten. Hoe hoger het niveau van democratie en welvaart hoe groter je stem in deze wereld. Daarom drie tips hoe jij, beste medemens, je verantwoordelijkheid kunt nemen om deze wereld een beetje beter te maken:

  1. Elk volk – zeker in een democratie – krijgt de leiders die het verdient. Wees zuinig op je stem. Raak politiek betrokken. Word lid van een politieke partij of een maatschappelijke organisatie die jouw geluid versterkt. En maak je zo sterk voor politieke druk op wereldleiders om het geweld te stoppen;
  2. Jouw welvaart zet mensenlevens op het spel. Consumeren leidt tot broeikasgassen. In landen waar ZOA werkt – bijvoorbeeld Afghanistan, het Midden-Oosten en in de hoorn van Afrika – merken we dat klimaatverandering zowel droogte als wateroverlast veroorzaakt. Daardoor ontstaan honger, vluchtelingenstromen en conflicten. Daarnaast hebben we voor onze luxeproducten zeldzame grondstoffen nodig die de natuur en de bevolking kapotmaken. Mensen worden uitgebuit in de mijnen en er worden zelfs oorlogen gevoerd om de grond waar die bodemschatten liggen. Met je koopgedrag kan je het lijden in de wereld beïnvloeden;
  3. Bepaal zélf welk nieuws je volgt en laat je minder leiden door wat je wordt voorgeschoteld. De mainstream media (kranten, radio en TV) hebben moeite om aandacht te blijven vragen voor langdurige conflicten. Ze doen hun best, maar onder druk van kijkcijfers of nieuwsurgentie verdwijnen die verhalen vaak naar de achtergrondpagina’s of documentaires buiten prime time. Gelukkig hoef je je niet door deze redactionele keuzes te laten leiden. Jij bepaalt tegenwoordig zelf wat je wilt zien en wanneer. Stel je eigen nieuwspakket samen. Video’s en verhalen worden gemaakt op basis van clicks. Vraag via jouw kijk-/leesgedrag oprechte journalistieke aandacht voor de langslepende conflicten en deel jouw betrokkenheid met anderen.

En natuurlijk, zolang onze invloed nog niet het gewenste resultaat heeft: steun hulporganisaties om het lijden te verlichten en voorkomen. Want dat lijden in de wereld, dat laat jij toch niet zomaar toe?

Dit artikel verscheen eerder in het Nederlands Dagblad. Het is geschreven door KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van ZOA:

https://www.zoa.nl/nieuws/waarom-veroorzaakt-de-mens-zoveel-lijden/

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN