Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Waarom het nú tijd is voor een klimaateconomie

Milieudefensie

De klimaatcrisis stormt op ons af. Het is nu of nooit! Toch steekt de overheid nog steeds veel meer geld in vervuiling dan in vergroening. We moeten nu overstappen op een klimaateconomie waarin duurzaam wonen, reizen en eten centraal staat. En… de vervuiler betaalt.

In onze huidige economie krijgen vervuilende bedrijven alle ruimte om te blijven vervuilen. Sterker nog, de overheid helpt daarbij met financiële steun en subsidies. Zo gaat er 2 x zoveel subsidie naar olie, kolen en gas als naar duurzame energie. Ook de Nederlandse landbouw (wereldwijd de op 1 na grootste exporteur) wordt nog steeds groter en groter. Terwijl daardoor de vervuiling en het dierenleed alleen maar toeneemt.

De klimaatcrisis: wat is er nu echt aan de hand?
Er wordt nu vaak gesproken over gevaarlijke klimaatverandering. Maar wat houdt dat precies in? Dat zit zo: de wereld warmt op door de broeikasgassen die de mens al 200 jaar in grote hoeveelheden de lucht inblaast. Als we nu onmiddellijk zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen, blijft het klimaat gewoon verder opwarmen. Wat we nu uitstoten heeft dus pas over een tijdje effect. Het is een beetje als met een heel groot schip, dat verandert ook maar heel traag van koers. Hoe hard je ook aan het roer sleurt.

Het lijkt misschien of we nog tijd genoeg hebben om de klimaatcrisis aan te pakken, maar dat is niet zo. We hebben juist enorme haast. Als de CO2-uitstoot niet heel snel omlaag gaat, vliegen we uit de bocht. Dan warmt de aarde misschien wel 3 of 4 graden op. Als dat gebeurt, worden grote delen van de wereld onleefbaar.

Een ander soort economie

We hebben iedereen nodig om de klimaatcrisis op de lossen. De overheid moet andere keuzes gaan maken. En snel ook. Samen met jou vragen wij daarom de overheid om te kiezen voor een klimaateconomie. In zo’n gezonde, toekomstbestendige economie wordt vervuiling belast en vergroening beloond. Met extra aandacht voor duurzaam wonen, reizen en eten. 

Wij vragen van de overheid:

  1. Een lagere energierekening door woningisolatie voor iedereen (door een warmtefonds in te stellen)
  2. Minder geld naar asfalt en juist meer geld naar OV, fiets en autoluwe straten
  3. Goedkoper groente en fruit en een eerlijke vleesprijs

Wie gaat dat betalen, denk je nu misschien. Het korte antwoord is: de vervuiler betaalt. Wil je weten hoe dit precies zit? Dat komt goed uit, we hebben onderzoeksbureau CE Delft gevraagd onze 3 plannen door te rekenen. Deze zomer publiceren we onze oplossingen en de doorrekening daarvan  1 voor 1 op deze pagina. De doorrekening van onze eerste oplossing is net binnen: een warmtefonds.

Warmtefonds

Wij vragen aan de overheid om een warmtefonds in te stellen. In dit fonds komt geld om huizen te isoleren. Mensen met een lager inkomen betalen geen cent extra en profiteren wel van deze oplossing. Ook levert ons voorstel tienduizenden groene banen op en een flinke daling van de uitstoot van CO2.

En wie gaat dat betalen? Door een energiebelasting voor grote bedrijven in te voeren, betalen zij voortaan ook voor hun vervuiling. Dat doen ze nu namelijk nog niet. De opbrengsten van deze energiebelasting worden ingezet voor dit warmtefonds. Wel zo eerlijk!

> Bekijk de brochure waarin we het warmtefonds uitleggen
> Bekijk de doorrekening van het warmtefonds

Binnenkort lees je op deze pagina ook meer informatie over de 2 andere klimaatoplossingen

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/waarom-het-nu-tijd-is-voor-een-klimaateconomie

Waarom het nú tijd is voor een klimaateconomie

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren
Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV