Meer weten? informatie@fondsen.org

Waarom Aegon vandaag de held van het regenwoud is

Goed nieuws voor het regenwoud: Aegon Nederland stapt uit palmolie! De verzekeraar wil niets meer te maken hebben met palmolie, omdat het leidt tot ontbossing, landroof, mensenrechtenschendingen en klimaatverandering. Aegon is daarmee de held van de dag, voor het regenwoud en haar inwoners. Samen met jou roepen we nu ABN AMRO, ING en Rabobank op om ook te stoppen met palmolie.

Succes voor onze campagne Red het Regenwoud

Eerder dit jaar riepen we Aegon en andere banken en verzekeraars op om de palmoliesector gedag te zeggen. In het Zwartboek Draw the Line beschreven we 118 misstanden bij 14 palmoliebedrijven. Aegon maakt nu bekend dat ze uit palmolie stapt, juist vanwege de vele misstanden: “[We] zien […] dat de afgelopen 15 jaar de palmoliesector nog onvoldoende in staat is gebleken om verbeteringen door te voeren en bestaande regels te handhaven en te sanctioneren.”

De verzekeraar belegt vanaf vandaag niet langer in palmolieproducenten. Campagneleider Rolf Schipper: “Geweldig dat Aegon deze stap neemt! Ik zie dat steeds meer financiële instellingen zich terugtrekken uit palmolie. Dat is goed nieuws omdat het dichtdraaien van de geldkraan de enige taal is die de verwoestende palmolie-industrie verstaat. Dat hebben decennia aan wanpraktijken wel duidelijk gemaakt. Hoog tijd dat nu ook andere grote financiers van palmolie, zoals ABN AMRO, Rabobank en ING hun geld terugtrekken.”

Een zwartboek vol misstanden

In Zwartboek Draw the Line beschrijven we hoe de palmolie-industrie al meer dan 20 jaar verantwoordelijk is voor ernstige misstanden. Zo wordt de lokale bevolking geïntimideerd en beroofd van het land waar zij al generaties lang op wonen. Het regenwoud wordt op grote schaal met de grond gelijk gemaakt. Hierdoor dreigen orang-oetans, tijgers en olifanten uit te sterven. Ook warmt het klimaat steeds verder op. Rolf Schipper: “De misstanden in het Zwartboek zijn nog maar het topje van de ijsberg. De meeste zaken komen niet eens aan het licht, omdat de lokale bevolking meestal geen toegang heeft tot nationale media of internationale klachtenregelingen.”

Doe mee: Roep de banken op ook uit palmolie te stappen

Aegon geeft het goede voorbeeld door uit palmolie te stappen. Milieudefensie roept ABN AMRO, ING en de Rabobank op om dit voorbeeld te volgen. Via trekdegrens.nl werden al 60.000 ansichtkaarten verstuurd aan deze banken. Nog niet meegedaan? Stuur nu gelijk jouw ansichtkaarten!

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633