Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

VS laten transgender-vrouw vrij uit vreemdelingendetentie

Amnesty International

Amnesty International is blij dat Kelly Gonzalez Aguilar in de Verenigde Staten uit vreemdelingendetentie is vrijgelaten. Op 12-jarige leeftijd ontvluchtte ze Honduras omdat ze gewelddadig bejegend werd vanwege haar transgender-identiteit.

‘Ik ben zo blij en dank iedereen die mij steunde en kracht gaf. Uiteindelijk gunden ze me mijn vrijheid. Ik ben alle mensen zo dankbaar die me vanaf de eerste dag hielpen. Zonder jullie steun was dit nooit gebeurd,’ liet Aguilar na haar vrijlating weten.

Drie jaar in de cel

Augustus 2017 reisde de nu 24-jarige Aguilar naar Amerika waar de immigratiedienst haar tijdens de asielprocedure gevangenzette. Ze vreesde dat ze in het detentiecentrum besmet zou raken met het coronavirus omdat de autoriteiten onvoldoende beschermende maatregelen tegen het virus nam. Na bijna drie jaar gevangenschap werd Kelly Gonzalez Aguilar op 14 juli 2020 vrijgelaten. Ze zat maandenlang in eenzame opsluiting.

Wereldwijde druk

Amnesty International werkte samen met een coalitie van organisaties die zich richten op immigratierecht en lhbti-rechten om de wereldwijde druk op de Amerikaanse autoriteiten op te voeren om haar vrij te laten. Aguilars advocaat is ervan overtuigd dat de campagne tot haar vrijlating leidde.

Er zijn nog veel meer transgenders zoals Kelly Aguilar die gedurende hun asielprocedure ten onrechte opgesloten zitten in detentiecentra van de immigratiedienst. Daar worden ze vanwege hun gender-identiteit onmenselijk behandeld. De VS hebben het omvangrijkste systeem van vreemdelingendetentie. Er zitten bijna 40.000 immigranten en asielzoekers vast in meer dan 200 detentiecentra. Daar lopen ze een groot gevaar op besmetting met het coronavirus.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/vs-laten-transgender-vrouw-vrij-uit-vreemdelingendetentie

VS laten transgender-vrouw vrij uit vreemdelingendetentie

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV