Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vrouwen leiden noodacties tijdens orkaan Amphan

ActionAid

Alsof het coronavirus nog niet genoeg was, zijn India en Bangladesh vandaag ook getroffen door orkaan Amphan. Uit voorzorg zijn miljoenen mensen in kustgebieden geëvacueerd. ActionAid is ter plaatse met noodteams die worden geleid door lokaal opgeleide vrouwen. Zij konden meteen lokale gemeenschappen waarschuwen over de naderende storm en het rampenplan en evacuaties in gang zetten.

“Deze cycloon is een ramp voor mensen in India en Bangladesh en komt bovenop de bestrijding van het coronavirus,” zegt Sara Almer, humanitarian director bij ActionAid. “De hevige regenval, overstromingen en vernietiging van huizen en landbouwgrond zijn al een ramp op zich. Daarnaast zal het de verspreiding van het virus vergroten, vooral in dichtbevolkte gebieden zoals het Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar. Het betekent ongetwijfeld ook een toename van het aantal doden en werklozen. Meer dan ooit hebben kwetsbare groepen – vooral vrouwen en kinderen in arme, afgelegen gebieden – onze hulp nodig, nu ze worden geconfronteerd met zowel honger en ziekte als extreem weer.”

Cycloon Amphan: Dit doet ActionAid

In India heeft ActionAid lokale vrouwen getraind om noodplannen te maken en risico’s in kaart te brengen, zoals in de kustgebieden West-Bengalen en Odisha. Mensen zijn geëvacueerd en naar veilige cycloonschuilplaatsen gebracht, met aparte ruimtes voor vrouwen en meisjes. In het district Kolkata was ActionAid al aanwezig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan met voorlichting en hulpmiddelen in sloppenwijken. De vrouwelijke leiders die deze actie leidden, brengen nu in nauwe samenwerking met lokale autoriteiten mensen in veiligheid. Ook hier is speciale aandacht voor kwetsbare groepen en wordt gedacht aan voedsel en medicijnen.

Ook in Bangladesh konden vrouwelijke leiders meteen in actie komen. Voordat cycloon Amphan aan land kwam, desinfecteerden zij meer dan 75 schuilplaatsen (tegen COVID-19) die ze voorzagen van voedsel, EHBO-dozen en hygiënische middelen. Kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, werden als eerste in veiligheid gebracht. Ook waarschuwden ze, samen met vrijwilligers, mensen in de omgeving over de naderende cycloon.

The post Vrouwen leiden noodacties tijdens orkaan Amphan appeared first on ActionAid Nederland.

Vrouwen leiden noodacties tijdens orkaan Amphan

ActionAid

Ontwikkelingshulp
Stadhouderskade 60, Amsterdam
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV