Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vriendengroep voorkomt dat kinderen verdwijnen in Ethiopië

Vier schoolvrienden vormen samen de Azezo Youth Advocacy Group. De vrienden wonen in het arme plattelandsgebied Azezo, Ethiopië. Al voor corona trokken veel jongeren weg, op zoek naar een betere toekomst. Door de crisis neemt de kans toe dat steeds meer kinderen weggaan en uit beeld verdwijnen. Via ons programma Girls Advocacy Alliance maakt de vriendengroep anderen bewust van de gevaren van migratie en kinderhandel.

Kwetsbaar voor mensenhandelaren

‘Kinderhandel en onveilige migratie is een groot probleem in onze regio. Veel kinderen in onze omgeving lopen het risico slachtoffer te worden van mensenhandelaren’, vertellen Lielt (16), Bethelihem (15), Fekadu (20) en Tigist (16). Azezo Stad ligt vlakbij de doorgaande weg naar Soedan, vanaf daar gaan veel kinderen naar de grensplaats Metema. Dit is een belangrijk punt om het buurland binnen te komen en de start van een lange en gevaarlijke reis naar het Midden-Oosten en Europa.

Onder jongeren is de druk hoog om van school te gaan en weg te trekken op zoek naar een betere toekomst. Twee vrienden uit de Azezo Youth Advocacy Group hebben het zelf ook geprobeerd. Zij gingen naar de grensplaats Memeta, deze reis was zo gevaarlijk dat het een onuitwisbare indruk op hen heeft gemaakt. Ze keerden terug naar huis en willen nu zoveel mogelijk leeftijdsgenoten overtuigen niet aan de reis te beginnen.

Voorlichting gevaren migratie

Vooral meisjes stoppen sneller met school, onder andere omdat zij zich niet veilig voelen op school. Daarom willen de Azezo Youth Advocates van school een fijne plek maken. Daarnaast geven de vrienden voorlichting over de gevaren van migratie en het bestaan van kinderhandelaren. Aan leeftijdsgenoten maar ook aan andere mensen in hun gemeenschap. De vrienden weten dat ze samen heel veel kunnen bereiken: ‘We verbinden iedereen in de gemeenschap met elkaar. Als we de handen ineen slaan kunnen we onveilige migratie en mensenhandelaren bestrijden.’ 

Hotspots

De youth advocates zijn ook wekelijks op hotspots te vinden, zoals op het busstation. Een belangrijke plek voor mensenhandelaren. Ze geven niet alleen informatie aan de reizigers, maar vragen ook op te letten en alarm te slaan als ze kwetsbare kinderen en mogelijke mensenhandelaren zien. Ze richten zich extra op leeftijdsgenoten; om ze te waarschuwen voor de gevaren en om te vragen op andere jongeren en kinderen te letten. Sinds het initiatief van de jongeren is de betrokkenheid binnen de gemeenschap gegroeid: er wordt nu veel meer melding gemaakt van verdachte gevallen, zoals kinderen die alleen reizen of mogelijke kinderhandelaren.

Tientallen kinderen gered

De youth advocates zijn sinds 2018 actief onder toezicht van het programma van de Girls Advocacy Alliance. Zij hebben al 41 kinderen kunnen weerhouden die op het punt stonden aan de gevaarlijke reis naar Metema te beginnen. Daarnaast hebben de jongeren 22 kinderen onderschept die al op weg waren naar Metema. Dankzij de inzet van de vier vrienden leren steeds meer kinderen en volwassenen over de ernstige gevaren die onveilige migratie met zich meebrengen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/vriendengroep-voorkomt-dat-kinderen-verdwijnen-in-ethiopie

Vriendengroep voorkomt dat kinderen verdwijnen in Ethiopië

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV