Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voorstel om Navalny’s organisaties te verbieden is nieuwe poging om kritiek de kop in te drukken

Amnesty International

Een Russische aanklager heeft een verzoek bij de rechtbank ingediend om de anti-corruptiestichting en aanverwante organisaties van Aleksei Navalny als ‘extremistisch’ te bestempelen en om die reden te verbieden.

‘Dit dreigende verbod heeft verstrekkende gevolgen voor het Russische maatschappelijk middenveld’, zegt Natalia Zviagina, directeur van Amnesty’s Moskou-kantoor. ‘Tienduizenden vreedzame activisten en het personeel van de organisaties van Navalny lopen groot gevaar.’

‘Stap terug in de tijd’

‘Als de organisaties als ‘extremistisch’ worden bestempeld, lopen ze direct het risico op strafrechtelijke vervolging. Deze stap zal Rusland terugbrengen naar de tijd waarin angst voor strenge staatsrepresailles elke afwijkende mening buiten de ‘partijlijn’ verhinderde. Het resultaat zal zijn dat dit een van de grootste klappen wordt voor het recht op vrijheid van meningsuiting en van samenkomst in post-Sovjet Rusland, zegt Zviagina.

Misbruik ‘anti-extremisme’-wetgeving

Rusland kent een lange geschiedenis van misbruik van ‘anti-extremisme’-wetgeving, zoals het verbod in 2017 van kerkgenootschap de Jehovah’s Getuigen op valse gronden van ‘extremisme’. Beschuldigingen van ‘extremisme’ maken vaak inbreuk op mensenrechten en negeren de minimumgaranties voor een eerlijk proces. De beslissing van de Russische aanklager zal ertoe leiden dat veel Russen zich wel twee keer bedenken voor ze een besluit nemen of ze Navalny’s organisaties wel durven blijven steunen.

Achtergrond

Op 16 april diende het openbaar ministerie van Moskou een formeel verzoek in bij de rechtbank om drie organisaties die banden hebben met Aleksei Navalny als ‘extremistisch’ te bestempelen en te verbieden: zijn anti-corruptiestichting (FBK), de stichting voor de bescherming van burgerrechten en Navalny’s politieke hoofdkantoren in de regio. Volgens de persdienst van de aanklager zijn deze organisaties ‘onder het mom van liberale slogans bezig voorwaarden te creëren voor het destabiliseren van de sociale en sociaal-politieke situatie’.

Volgens de Russische wet staat op lidmaatschap, het financieren of het leiden van ‘extremistische’ organisaties tot 12 jaar gevangenisstraf. Wie symbolen en logo’s van deze organisaties publiekelijk gebruikt, loopt het risico een jaar lang te worden uitgesloten van deelname aan verkiezingen.

Lees meer over de zeer zorgelijke gezondheidssituatie van Aleksei Navalny.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-voorstel-om-organisaties-navalny-te-verbieden-nieuwe-poging-om-kritiek-de-kop-in-te-drukken

Voorstel om Navalny’s organisaties te verbieden is nieuwe poging om kritiek de kop in te drukken

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV