Fondsen.org logo

Voor tweede jaar op rij meer dan honderd broedparen zwarte sterns in De Wieden

Het aantal broedende zwarte sterns in De Wieden zit op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat is de voorzichtige conclusie van de vrijwilligers van Natuurmonumenten, die de bijzondere vogels monitoren.

Ze turfden vorig jaar ruim honderd broedparen. „Het merendeel van de sterns zit dit keer op de vlotjes in het Giethoornse Meer. De reden is volstrekt onbekend”, vertelt Henk Selhorst, een van de vrijwilligers.

Giswerk

“We kunnen genoeg redenen bedenken, maar het is allemaal gissen. Op de zwarte sterns is geen peil te trekken”, glimlacht de Zwollenaar als hij zijn bevindingen verder vertelt. “Drie jaar geleden was er op het Giethoornsche Meer op een van de vier locaties geen enkel broedpaar, het jaar daarop heel veel, vorig jaar veel minder en nu is het weer een toplocatie. Terwijl de omstandigheden gelijk zijn gebleven: zelfde vlotjes, zelfde mensen die ze hebben gelegd en zelfde locatie. Gek genoeg broeden ze op deze plek ook vlak langs een druk bevaren route.”

Broedvlotjes

Vrijwilligers van Natuurmonumenten leggen in het voorjaar al jarenlang broedvlotjes uit. Die prefereren de vogels nog steeds boven natuurlijke broedplekken zoals krabbenscheer. Ook elders in Nederland is dat het geval. „Je ziet overal het onvoorspelbare gedrag van de zwarte sterns. Bij ons zien we ze bijvoorbeeld nu heel weinig bij De Holken, bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster. Dat was jarenlang een uitstekende locatie. Nu zien we wel een aantal sterns vliegen, maar van broeden komt het niet.”

De zwarte sterns verblijven maar een beperkt deel van het jaar in Nederland. In mei arriveren ze en vanaf eind juni vertrekken ze weer. „Zelf ben ik een fervent zeiler die tijdens een tocht graag naar vogels kijkt. Voordat ik vrijwilliger werd, vielen de zwarte sterns me altijd al op. Ik vind het prachtige vogeltjes die schitterend over het riet vliegen”, vertelt Selhorst.

Vrijwilligerswerk

Selhorst doet ondertussen al jarenlang vrijwilligerswerk voor Natuurmonumenten. De groep die bezig is met het monitoren van de zwarte sterns telt ook vlinders in De Wieden. Ze hebben niet het leukste jaar achter de rug. “De gezelligheid en het onderlinge contact maken dit werk ook leuk. Dat viel natuurlijk voor een groot deel weg. We gaan met kleine groepjes op pad, waardoor ik veel mensen al meer dan een jaar niet heb gezien. Gelukkig gaat dat nu de goede kant op.”

Zwarte sterns vertrekken vanaf eind juni naar West-Afrika. In de zomermaanden verzamelen grote groepen zich bij het IJsselmeer waar vandaan ze aan de trek beginnen.