Voor de Nachtwacht

rijksmuseum20plaquettes20website-1.jpg

Na een paar plezierige voorgesprekken in mijn kantoor (Café Anneke in Wijchen) met o.a. Matthijs de Bruin van de Zonnebloem, de organisatie die ik nog ken uit de tijd dat ik voorzitter van de CG Raad was. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dacht dat de Zonnebloem voornamelijk vakantiereizen organiseerde, maar niets bleek minder waar.

Onbeperkt er op uit was dan ook voor mij nieuw. Maar de spirit en het feit dat vrijwilligers met en zonder beperking samen bezig zijn om de wereld toegankelijker te maken deed mijn hart sneller kloppen. De museumwereld, sport, evenementen en cultuur hebben echt nog wel wat nodig om daadwerkelijk te voldoen aan toegankelijkheidseisen voor iedereen. Ook de vriendelijke wijze waarop de Zonnebloem hier vorm aan geeft, sprak me aan. Ik moet toegeven dat ik mijn beeld van de Zonnebloem wel wat heb bij moeten stellen. Ik dacht dat de Zonnebloem er vooral voor ouderen was en een beetje een stoffige organisatie. Toen Matthijs me vroeg om moderator te zijn in het Rijksmuseum hoefde ik dan ook niet lang na te denken en zei meteen ‘ja’!

Op pad met de Zonnebloemauto

Ik gaf wel aan dat Amsterdam, zeker het Museumplein, echt een ramp is voor mijn aangepaste en verlengde bus om te parkeren. 
Geen probleem regelen we toch een Zonnebloemauto met een chauffeur die je haalt en je terug brengt. Ik werd inderdaad keurig op tijd opgehaald door Nelleke en samen met Co van het ministerie die de auto ook wel een keer wilde zien, reden we naar het Museumplein. 

Prachtige locatie

Het was een bijzondere klus om te doen, alle vrijwillige mystery guests die onderzoek hebben gedaan naar de toegankelijkheid van musea en pretparken werden  in het zonnetje gezet. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de directeur van o.a.  het Rijksmuseum werden door mij aan de tand gevoeld over wat ze van plan zijn te gaan doen met al die mooie adviezen van de Zonnebloem. De directeuren van het Concertgebouw, Stedelijk Museum, van Gogh museum en het Rijksmuseum kregen uit handen van een mysterie guests een plaquette als aanmoediging om daadwerkelijk iets met de aanbevelingen te doen. De Minister heeft ook de toezegging gedaan om een keer mee te gaan met een mystery bezoek. Mooie toezegging en daar gaan we ze aan houden! 

Toegankelijk Nederland

Dit zijn activiteiten waar ik energie van krijg. Onder de mystery guests kwam ik nog al wat bekenden tegen, waarvan ik niet wist dat ze actief waren voor de Zonnebloem. Dat hadden ze goed verborgen gehouden 😉 Of dat met de foto hierboven ze nog een keer gaat lukken betwijfel ik! Maar ik kom jullie vast weer tegen. Op naar een toegankelijk Nederland!

Meer lezen over alle acties van Jan Troost

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Zonnebloem:

https://www.zonnebloem.nl/actueel/blogs/2018/10/voor%20de%20nachtwacht

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN