Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voor de kids: 5 tips om te ontdekken hoe je spijsvertering werkt

Gepubliceerd op: 26 maart 2020

Voor de kids: 5 tips om te ontdekken hoe je spijsvertering werkt

De komende tijd zitten de meeste kinderen thuis. Om je niet te vervelen hebben we een paar leuke tips op een rij gezet. Tips waarmee je de werking van de spijsvertering leert kennen. Leuk en leerzaam. Zeker in deze tijd, want je afweersysteem wordt voor een groot gedeelte geregeld vanuit je darmen. En als je de tips onder de knie hebt, heb je in een mum van tijd een spreekbeurt klaar wanneer de scholen weer opengaan en je er één moet geven.

Tip 1: ga watertanden

Kauwen doen we in onze mond. Belangrijk, want daarmee wordt het eten smeuïg en makkelijker verteerbaar. Per dag maak je 1 liter speeksel aan. Dat is net zo veel als een pak melk. Je bent je er niet altijd van bewust, maar je kan heel makkelijk merken dat je speeksel aanmaakt. Neem een nootje of een stukje appel en voel eens wat er in je mond gebeurt.

Wist je trouwens dat je speeksel zich aanpast aan wat je eet. Is het eten bijvoorbeeld scherp of bitter? Dan wordt je speeksel wateriger. En bij taai of hard eten wordt het speeksel slijmerig.

Let op met speeksel
Hoest en nies in je elleboog is het advies. Dat advies is er niet voor niks. Het is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dus hou je speeksel zo veel mogelijk binnensmonds deze dagen!

Tip 2: waterballonnen vullen

Na de mond en de slokdarm komt voedsel in onze maag terecht. En je maag, dat is een behoorlijke krachtpatser.  De maag is gevuld met zoutzuur en kneedt je voedsel nog meer fijn, waardoor het verder in je lichaam kan reizen. De maag heeft standaard de inhoud van een halve liter, maar kan zich uitrekken tot vier liter. Laat het verschil maar eens zien met twee waterballonnen!

Ballonnen
Tennisveld

Tip 3: de tennisbaan

Na de maag komt je voedsel in de dunne darm. In de dunne darm neemt je lichaam voedingsstoffen op. Die voedingsstoffen zijn als het ware bouwsteentjes voor je lichaam. De dunne darm is dus eigenlijk een soort zuigend oppervlak dat voedingsstoffen uit je voeding haalt. Om zo veel mogelijk voedingsstoffen op te nemen, heeft de dunne darm veel oppervlakte nodig. Hij is niet alleen 5-6 meter lang, maar bestaat van binnen uit allerlei vlokken (uitstulpingen) met daarop nog meer vlokken. Als je de dunne darm helemaal plat op de grond zou leggen, dan is deze net zo groot als een tennisveld!

Zeep_online

Tip 4: zelf gal maken

Ons lichaam moet wat extra hard werken om vet goed te kunnen verteren. Vet kan niet zomaar worden opgenomen. Eerst moet het goed vermeng worden met water. Je lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de galblaas. Je kan heel goed laten zien wat gal is door het zelf na te maken.

Dit heb je er voor nodig:

  • Twee glazen water
  • Olijfolie
  • Zeep (afwasmiddel of handzeep)

Zo pak je het aan:

  • Vul de glazen water met een beetje olie
  • Vul één glas ook met zeep
  • Kijk goed naar de glazen: in het glas zonder zeep zie je dat het vet (de olie) boven blijft drijven. In het glas met zeep zie je dat het vermengd wordt.

Je lichaam maakt gal aan (de zeep) zodat je vet goed vermengd wordt.

Tip 5: drie pakken meel

Na de dunne darm kom je bij het laatste stuk van je spijsvertering: de dikke darm. Het voedsel wat de dunne darm niet heeft kunnen verteren kom in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt nog vocht uit het restant van het voedsel gehaald. Zo ontstaat poep. Maar dat is niet het enige. In de darmwand zitten triljoenen kleine beestjes die leven van de voedingsresten. De beestjes heten microben en hebben een hele belangrijke taak: ze zorgen dat je darmwand gezond blijft en trainen je afweersysteem. Zo houden ze je lichaam sterk en beschermen ze je tegen ziekten. Als je al deze beestjes op een weegschaal legt is het gewicht ongeveer 1,5 kilo. Dat is net zo veel als drie pakken meel.

Belangrijk voor je gezondheid
De darmbacteriën spelen een hele belangrijke rol bij je afweersysteem: het systeem in ons lichaam dat ons helpt om te vechten tegen virussen, zoals bijvoorbeeld het coronavirus.

meel

Super belangrijk!

Door deze tips kom je er achter dat er dus een heel bijzonder en knap systeem iedere dag voor je aan het werk is. Het is belangrijk om goed voor dit stelsel te zorgen. Dat doe je door regelmatig en gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te drinken. Succes!

Voor de kids: 5 tips om te ontdekken hoe je spijsvertering werkt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Bartimeus Fonds
fondsen.org

Geluksmomenten

Bartiméus Fonds ambassadeur Marjolein van den Broek neemt je mee in haar leven. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen. Vijf jaar geleden werd ze

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV