Fondsen.org logo

Uitspraak rechter maakt uitstelmaatregel gezinshereniging onhoudbaar

De maatregel die de gezinshereniging van vluchtelingen bewust vertraagt is in strijd met de wet. Dat oordeelt de Rechtbank Noord-Holland vandaag in de zaak van een Syrisch gezin. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat dit fel bekritiseerde beleid nu definitief onhoudbaar is geworden. VluchtelingenWerk vindt het bovendien kwalijk dat het kabinet dit op een rechtszaak heeft laten uitkomen: van begin af aan was duidelijk dat dit niet mocht.

 

Felle kritiek

In augustus kwam het kabinet met een pakket aan maatregelen om de opvangcrisis te bestrijden. Eén van die maatregelen werd van begin af aan fel bekritiseerd: erkende vluchtelingen die toestemming kregen om te herenigen met hun partner of kinderen zouden daar een meestal halfjaar langer op moeten wachten. In de praktijk wachten zij dan vaak al zo'n twee jaar in verschillende procedures zonder hun geliefden.

Gedupeerden betaalden de rekening

VluchtelingenWerk en andere mensenrechtenorganisaties reageerden meteen al zeer kritisch op dit besluit. We noemden dit 'een trap na waar het vluchtelingen het meest pijn doet'. Vluchtelingen zijn immers niet de oorzaak van de opvangcrisis, die ontstond door falend beleid. Door hen langer gescheiden te houden van hun geliefden legt het kabinet de rekening hiervan neer bij de gedupeerden.

Loopje met de rechtsstaat

Het besluit om de uitstelmaatregel gezinshereniging zonder meer door te voeren, schuurt bovendien met de rechtsstaat. Direct na de bekendmaking volgde breed gedragen kritiek op de juridische haalbaarheid van de maatregel. Later werd duidelijk dat ook ambtenaren van het ministerie van Justitie & Veiligheid al wisten dat dit waarschijnlijk niet stand zou houden bij de rechter. Door de maatregel willens en wetens toch door te voeren nam het kabinet een loopje met de rechtsstaat.

Onherstelbaar leed

VluchtelingenWerk vindt het zeer kwalijk dat het kabinet het op de rechter aan liet komen. Als er juridische twijfels bestaan over voorgenomen beleid kan het kabinet dit eerst laten toetsen door de Raad van State. Zo kan men voorkomen dat mensen gedupeerd worden door beleid dat achteraf toch niet wettig blijkt te zijn. Omdat het uitstellen van gezinshereniging onherstelbaar leed veroorzaakt, leent dit beleid zich hier bij uitstek voor. Honderden gezinsleden zijn inmiddels al gedupeerd door de maatregel. Dat het kabinet de maatregel zonder juridische toets heeft doorgevoerd vindt VluchtelingenWerk daarom onbegrijpelijk en onverantwoordelijk.