Fondsen.org logo

Vluchtelingen raken verstrikt in een web van wantrouwen

De menselijke maat verdwijnt steeds verder uit zicht in het asiel- en integratiebeleid. Het nieuwe rapport ‘Web van wantrouwen’ geeft een verontrustend beeld van de schrijnende situaties die daardoor in de afgelopen jaren zijn ontstaan. In het rapport doen we concrete aanbevelingen om de menselijke maat weer terug te brengen.

Vermalen in het systeem

Met onze duizenden vrijwilligers staan wij dagelijks vluchtelingen en asielzoekers bij als zij in aanraking komen met allerlei overheidsinstanties. Van hun aankomst in Nederland tot en met hun integratie zien we mensen vermalen worden in het systeem. Door te strenge wetgeving, gebaseerd op wantrouwen. Of door een te rigide uitvoering van de procedures. Vaak door een combinatie van beide.

Niet meer uit te leggen

Als gevolg hiervan worden vluchtelingen onterecht afgewezen en uitgezet. Belanden ze in diepe schulden door beleid dat hen juist moet helpen bij hun integratie. Blijven gezinnen jarenlang of zelfs voorgoed verscheurd. En wachten asielzoekers jarenlang wanhopig in asielzoekerscentra tot hun procedure eindelijk begint. Situaties die alleen in een papieren werkelijkheid nog uit te leggen zijn.

Tien aanbevelingen

Zo kon het gebeuren dat Ali werd uitgezet en levenslang in een Bahreinse gevangenis belandde. Dat Amwa al vijf jaar in de illegaliteit leeft terwijl hij er alles aan doet om terug te keren naar Benin. Dat Tesfamariam ondanks een DNA-test na 6 jaar nog steeds niet mag herenigen met zijn vrouw en kinderen. Dat Hasmik voor altijd in Nederland mag blijven, maar nooit Nederlander mag worden. Dat Dina door haar gezinshereniging toeslagen moest terugbetalen. En dat Ahmad zwart op wit kon bewijzen dat hij gevaar liep, maar de IND er niet naar wilde kijken. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk doen we een beroep op de politiek en uitvoeringsorganisaties om onze 10 adviezen ter hand te nemen.

Vergelijkbaar met toeslagenaffaire

Door de toeslagenaffaire krijgt het ontbreken van de menselijke maat bij overheidsinstanties weer meer aandacht. Met dit rapport willen we laten zien dat de lessen die uit de toeslagenaffaire kunnen worden getrokken, ook voor het asiel- en integratiebeleid gelden. Ook hier gaat het om verhalen die te lang niet gehoord of genegeerd zijn. In een hoorzitting van de Tweede Kamer op donderdag 24 juni licht VluchtelingenWerk deze verhalen verder toe.