Vluchtelingen lopen steeds meer gevaar in Europa

Vucjak-Bosnie-vluchtelingen

Van mensonwaardige omstandigheden in opvangkampen in Bosnië en Griekenland tot steeds riskantere routes. Vanwege hekken en bewaakte grenzen lopen vluchtelingen die Europa proberen te bereiken steeds meer gevaar. “Mensen bevriezen of raken gewond.”

Vluchtelingenkamp Vucjak

De erbarmelijke omstandigheden waarin vluchtelingen in het Bosnische kamp Vucjak leven schokte menigeen deze week. Deze mensen hebben geen water, geen toiletten en liggen soms met zes man onder een dekentje, terwijl de winter nadert.

“Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de schrijnende humanitaire situatie in Vucjak en andere plekken in Europa”, zegt Ralph Severijns, die als adviseur migratie voor het Rode Kruis werkt.

Gebrek aan bijna alles

Het Rode Kruis vindt dat iedereen toegang zou moeten hebben tot basislevensbehoeften zoals onderdak, water, voedsel en veiligheid. “Als daarin niet kan worden voorzien, is er actie nodig. Dat hoeft niet altijd vanuit ons te komen, dat kan ook door samen te werken met overheden of door andere organisaties aan te moedigen om iets te doen. Wat er nu in Noordoost-Bosnië gebeurt, is vergelijkbaar met de situatie in Griekenland: te weinig voorzieningen voor teveel mensen en gebrek aan bijna alles wat nodig is om te kunnen overleven.”

Hekken en grensbewaking

De afgelopen jaren steeg het aantal vluchtelingen en migranten dat op weg naar de Europese Unie in Bosnië en Herzegovina strandt. “Veel Europese landen hebben hekken geplaatst en  hun grensbewaking geïntensiveerd”, zegt Severijns. “Gevolg: mensen nemen grotere risico’s om de EU te bereiken. Dat zie je ook in het onherbergzame grensgebied in Noordoost-Bosnië waar mensen proberen Kroatië, dat wél bij de EU hoort, te bereiken. Er gebeuren veel ongelukken; mensen bevriezen of raken gewond.”

]]>

Criminaliseren hulpverlening

“Hetzelfde zie je bij de Middellandse Zee. Toen de Balkanroute over land via Griekenland werd afgesloten, probeerden meer mensen het water over te steken. Op dit moment steken weliswaar minder mensen de Middellandse Zee over, maar stijgt het percentage mensen dat omkomt. Daar maken wij ons zorgen over. Een ander probleem is dat de ruimte voor reddingsoperaties steeds verder aan banden wordt gelegd. Landen weigeren vluchtelingen aan wal te laten komen en schepen zijn bang voor de consequenties wanneer ze vluchtelingen in nood aan boord nemen. Francesco Rocca, baas van het Internationale Rode Kruis, roept daarom ook geregeld op om het criminaliseren van hulpverlening op de Middellandse Zee te stoppen.”

Rode Kruis helpt

“Het Rode Kruis kijkt niet naar iemands juridische status. Als zich een noodsituatie voordoet, is het voor ons niet belangrijk of iemand een burger, vluchteling of ongedocumenteerde is. Dan helpen we. Dat is het mandaat dat het Rode Kruis heeft, ook in Bosnië en Herzegovina.”

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

Vluchtelingen lopen steeds meer gevaar in Europa

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN