Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vijf vragen over de nieuwe ebola-uitbraak in Guinee

Artsen zonder grenzen

Anja Wolz is noodhulpcoördinator van het team in Guinee. Na vijf jaar is hier onlangs opnieuw ebola uitgebroken. Ook in 2014 heeft ze geholpen bij het indammen van het virus. Tijdens de grote West-Afrikaanse epidemie die duurde van 2013 tot 2016. Hierbij kwamen destijds ruim 11.000 mensen om het leven. In dit artikel beantwoordt Anja vijf belangrijke vragen over de huidige ebola-uitbraak.

1| Wat zijn de eerste stappen bij de bestrijding van ebola?

‘Een aantal belangrijke dingen moet snel en goed gebeuren:

  • Het opsporen van mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand die ebola heeft. De mensen die risico lopen, dienen advies te krijgen over de te volgen stappen. Hiermee voorkom je dat zij het virus verder verspreiden.
  • Medische faciliteiten uitrusten om ebolapatiënten te isoleren en te behandelen.
  • Faciliteren van ‘veilige begrafenissen’ voor mensen die zijn overleden aan ebola. Lichamelijk contact met iemand die is overleden aan ebola, kan leiden tot besmetting met het virus.
  • Gezondheidsvoorlichting geven over ebola aan de mensen in het getroffen gebied.
  • De zorg helpen bij het opzetten van triageprotocollen, om patiënten die andere spoedeisende zorg nodig hebben niet uit het oog te verliezen. Triage is het beoordelen van hoe urgent iemand hulp nodig heeft, en welke vervolgstappen direct nodig zijn.
  • En bovenal: contact maken met de getroffen gemeenschappen.’

2| Wat is de grootste uitdaging bij de aanpak van deze uitbraak?

‘Om het vertrouwen van de bevolking te krijgen in de behandeling met medicijnen en vaccinaties tegen ebola. Aan draagvlak moet je blijven werken, anders krijg je ebola niet onder de knie. Dit geldt niet alleen voor ons, maar voor alle teams die helpen bij de aanpak van deze ebola-uitbraak. Als een gemeenschap zich betrokken, gehoord en gesterkt voelt, zal een ebola-aanpak waarschijnlijk goed verlopen. Maar als mensen het gevoel hebben dat ze buitenspel worden gezet, ontstaan problemen. Dat weten we uit ervaring.’

Ebola pak aantrekken
Ebolapak aantrekken. © Alexis Huguet
Onze hulpverleners met een ebolapatiënt in DR Congo.
Hulpverleners verzorgen ebolapatiënt in DR Congo. ©John Wessels

3| Er is toch een ebolavaccin beschikbaar?

‘Dat klopt, en dat is een van de belangrijkste verschillen met eerdere uitbraken. Maar het is onwaarschijnlijk dat er voldoende vaccins zijn om de hele regio te vaccineren. Het kan dus zijn dat we moeten kiezen wie er wel of niet wordt gevaccineerd. Die keuzes moeten we goed onderbouwen. Als we dat niet doen, kan er wantrouwen ontstaan. Het komt dus allemaal weer neer op die betrokkenheid bij de gemeenschap.’

4| Bestaan er behandelingen voor ebola?

‘Als iemand zich binnen drie dagen na besmetting meldt, is er een effectief medicijn beschikbaar. Deze behandeling maakt de kans op overlijden erg klein. Voordat er een behandeling beschikbaar was, werden ebolabehandelcentra vaak gezien als enge plekken waar mensen dood gingen. Daar bleven mensen liever ver bij uit de buurt. Ook hierbij is het vertrouwen van de bevolking dus weer essentieel. Ook is het belangrijk dat mensen weten wat de smptomen van ebola zijn. Zodat ze tijdig hulp kunnen zoeken.

5| Hoe helpt Artsen zonder Grenzen bij de aanpak van deze ebola-uitbraak?

‘Een aantal van onze hupverleners is al aanwezig in het getroffen gebied. Zij helpen bij het epidemiologisch onderzoek. Verder hebben we een multidisciplinair team van ebola-experts. Zij hebben de vaardigheden en uitrusting om vrijwel elk aspect van de ebolabestrijding aan te pakken. Denk hierbij aan het uitvoeren van medische behandelingen, contactonderzoek of grootschalige vaccinatieprogramma’s. Ook zoeken we zoveel mogelijk contact met de gemeenschap. Want zoals ik al eerder heb benadrukt, is betrokkenheid bij de mensen die we helpen minstens zo belangrijk als medische vaardigheden.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/5-vragen-nieuwe-ebola-uitbraak-guinee/

Vijf vragen over de nieuwe ebola-uitbraak in Guinee

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV