Vijf redenen waarom landregistratie zo belangrijk is

Landrights-1024x768.jpg

In veel landen werkt ZOA aan landrechten. Dit houdt in dat er een kadastraal systeem wordt opgezet om te registreren welk land van wie is. Dat klinkt misschien als een hoop bureacratie. Maar waarom is landregistratie nou zo belangrijk? Vijf redenen waarom ZOA aan landrechten werkt:

  1. Je hebt recht op je eigen land. Mensen die huis en haard moeten verlaten door bijvoorbeeld een natuurramp of conflict, blijven soms jaren weg. Als ze terugkomen treffen ze soms een nieuwe bewoner aan op hun eigen land, dat voor hun vlucht al jaren van hen was. Als er niets geregistreerd is, is het moeilijk te bewijzen dat je ergens recht op hebt.
  2. Je kunt er niet op bouwen. Wanneer je geen enkel bewijs hebt dat je land van jou is, is het risicovol er iets op te bouwen. Wie zegt dat wanneer je een huis hebt gebouwd en een bloeiende oogst hebt verbouwd, niemand het opeens van je afpakt?
  3. Landbouw is de basis van je bestaan. In veel landen waar ZOA werkt is landbouw één van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Je land is zowel je salaris als je pensioen en levensverzekering. Omdat het zo belangrijk is, ontstaan er ook vaak conflicten over grondeigendom.
  4. Onduidelijkheid over landeigendom belemmert ZOA’s werk. ZOA geeft mensen vaak trainingen om bijvoorbeeld hun landbouw effectiever te maken om zo meer inkomsten te genereren. Wanneer er geen duidelijkheid is over welk land van wie is, heeft dit weinig nut.
  5. Landregistratie versterkt de overheid. ZOA werkt in fragiele staten, waar de overheid meestal anders functioneert dan in Nederland. Door landregistratie kunnen overheden hun taken beter uitvoeren. Daarmee groeit ook het vertrouwen in de overheid.

Door landregistratie helpen we vluchtelingen aan een nieuwe start. Help je ook mee?

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van ZOA:

https://www.zoa.nl/nieuws/vijf-redenen-landregistratie-belangrijk/

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN