Vijf redenen waarom het nog steeds oorlog is in Jemen

Dat voor miljoenen Jemenieten de hongerdood dreigt, weten we inmiddels wel. Maar waarom is Jemen nu al jaren zo’n gevaarlijk oorlogsland? De belangrijkste redenen daarvoor op een rijtje.

1. Jemen is een wespennest

Jarenlang werkte ZOA in Jemen in een vergeten oorlogsgebied waar niemand oog voor leek te hebben. Nadat steeds meer verschrikkelijke beelden van hongerende kinderen naar buiten kwamen, werden steeds meer mensen zich bewust van de situatie in Jemen. Ondertussen is het conflict in dit land enorm complex…

Net als in veel Arabische landen, brak in het voorjaar van 2011 in Jemen een lente uit toen de bevolking van het land massaal in opstand kwam tegen de ruim dertig jaar zittende president Saleh. Die sloeg de opstanden echter bloedig neer en weigerde op te stappen. Toen hij ernstig gewond raakte bij een granaataanslag en behandeld moest worden in Saudi-Arabië, trad hij alsnog af. Het lukt zijn opvolger en partijgenoot Hadi niet de onrust in zijn land te temmen en Jemen stabiel te maken. Werkeloosheid, corruptie en de voedselvoorziening zijn een groot probleem.

Ondertussen zijn er in Jemen veel groeperingen die de macht willen grijpen. In het noorden van het land strijden de Houthi’s om de macht en tegen de corruptie, in het zuiden is er eveneens een beweging die meer autonomie wil. Daarnaast zijn ook al-Quaida en IS in het land actief.

2. Veel landen hebben belangen bij het conflict in Jemen…

Het wordt nog gecompliceerder. In de jaren die volgen, gaat Saudi-Arabië zich in het conflict mengen en valt de Houthi’s aan. Volgens experts mengen de soennitische Saudi’s zich in het conflict omdat ze de sjiitische Houthi’s als een verlengstuk van Iran zien. Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk helpen Saudi-Arabië bij de interventie in Jemen. De Houthi’s weigeren de strijd echter op te geven, waarop een coalitie van tien Arabische landen luchtaanvallen uit gaat voeren en het land begint te bombarderen. Deze bombardementen gaan tot op de dag van vandaag door.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633