Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vietnamezen gebukt onder ongekende serie natuurrampen: “De tyfoon blies het dak van mijn huis”

Nederlandse Rode Kruis

Molave, Goni en Vamco: in één maand tijd kregen de inwoners van Vietnam maar liefst drie tyfoons voor hun kiezen. Ervoor zat het hen al niet bepaald mee: het land kampt al sinds oktober met zware regenval en overstromingen. Honderdduizenden mensen moesten toekijken hoe een serie natuurrampen hun huis verwoestte. Zo ook Pham Don en Pham Thi Lai.

Man in zijn verwoeste huis na tyfoon Molave
Pham Don staat in zijn woning waar het dak van is verwoest.

Pham Don (52) kijkt naar wat er over is van zijn huis in het Vietnamese dorp Dong Hoa. Hij en zijn vrouw woonden hier meer dan tien jaar, totdat tyfoon Molave eind oktober het dak van zijn huis blies en alles verwoestte. De tyfoon veroorzaakte langs de Vietnamese kust een reeks aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen.

Ook de 86-jarige Pham Thi Lai werd getroffen door een tyfoon. Ze zit op bed in de enige kamer van het huis die werd gespaard. De rest van het huis dat ze deelt met haar dochter en kleindochter is vernield. Ook van de gewassen die zij bij het huis verbouwden, is niets meer over. “Het enige wat ik nu wil, is een klein huisje waar we met z’n drieën kunnen wonen,” vertelt Lai.

Pham Thi Lai en haar dochter in hun grotendeels vernielde huis in het dorp Hoa Thuan.

In actie voor de slachtoffers

Het opstapelende natuurgeweld in Vietnam zorgt voor een van de grootste en dodelijkste rampen in het land in de afgelopen decennia. Zeker 150 mensen zijn overleden door overstromingen en aardverschuivingen.

Meer dan 400.000 woningen zijn beschadigd of verwoest door de serie rampen. Wegen en bruggen zijn weggespoeld, het elektriciteitsnet is beschadigd en de oogst is op veel plekken verloren gegaan, waardoor 150.000 mensen het risico lopen op een voedseltekort.

Madam Nguyen Thi Xuan Thu, het hoofd van het Vietnamese Rode Kruis, vertelt: “De meer dan 8 miljoen mensen die in Centraal-Vietnam wonen hebben geen enkele adempauze gehad. Elke keer als ze beginnen om hun leven weer op te bouwen, worden ze weer overvallen door een nieuwe storm. Dit is hartverscheurend, zelfs voor de meest weerbare gemeenschappen.”

Het Vietnamese Rode Kruis werkt al weken hard om zoveel mogelijk getroffen mensen te helpen. Reddings- en zoekteams speuren naar mensen die worden vermist en vrijwilligers delen pakketten uit met eten, schoon drinkwater en hygiëneproducten.

Meer natuurrampen in de toekomst

In de toekomst zullen we steeds vaker verhalen horen van mensen als Pham Don en Pham Thi Lai, die alles kwijtraken door een verwoestende storm. Door klimaatverandering worden orkanen, cyclonen en tyfoons namelijk steeds zwaarder. Hierdoor kunnen ze ook meer schade aanrichten. Je leest hier hoe dat werkt.

Kom ook in actie

Het Rode Kruis biedt noodhulp aan de slachtoffers van de natuurrampen in Vietnam. Ook jij kunt helpen met een bijdrage op giro 6868. Daarnaast willen we zorgen dat deze natuurrampen in de toekomst minder impact hebben. Dat kan bijvoorbeeld met waarschuwingssystemen voor tropische stormen en door grote evacuaties, waardoor mensenlevens gered kunnen worden.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Vietnamezen gebukt onder ongekende serie natuurrampen: “De tyfoon blies het dak van mijn huis”

Vietnamezen gebukt onder ongekende serie natuurrampen: “De tyfoon blies het dak van mijn huis”

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV