Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verruiming warmtefonds biedt miljoenen huishoudens kans op kosteloos isoleren

Milieudefensie

Meer dan 2 miljoen woningen kunnen geïsoleerd worden zonder extra kosten voor de bewoners, dat blijkt uit een doorrekening van CE Delft in opdracht van Milieudefensie. “Uit dit onderzoek blijkt dat een warmtefonds tienduizenden banen kan opleveren én een flinke CO2-besparing”, zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. “Bovendien is het eerlijk. Door de vrijstelling van de energiebelasting voor de industrie te schrappen, wordt het toegankelijk voor mensen met een laag inkomen.”

“Grootschalige isolatie is een eerste stap op weg naar een beter klimaat en duurzaam economisch herstel,“ zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. In een vandaag gepubliceerde notitie over economisch herstel van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt verduurzaming van de gebouwde omgeving nadrukkelijk als kans voor economisch herstel aangemerkt. Jorien de Lege: “Het PBL spoort dit kabinet niet voor niets aan om de achterstand met andere landen in te halen. Ons plan voor een eerlijk warmtefonds biedt het kabinet concrete handvatten om daarmee te starten.”

Mensen met een laag inkomen moeten van Ollongren lenen

Minister Ollongren kwam onlangs met een warmtefonds waarmee een lening kan worden afgesloten voor verduurzaming van een woning. Jorien de Lege. “Dat klinkt aardig. Maar een rente van 2 procent op een lening van 20 jaar is een hoge drempel, terwijl juist mensen met lagere inkomens vaak in een slecht geïsoleerd huis wonen en veel moeten stoken. Dat is slecht voor het klimaat en hun portemonnee.”

1,6 megaton minder CO2-uitstoot

Alleen goed geïsoleerde huizen kunnen efficiënt duurzaam verwarmd worden. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 zeker anderhalf miljoen woningen gasloos moeten zijn. Om anderhalf miljoen woningen te kunnen isoleren is jaarlijks 115 miljoen euro nodig aan financiering vanuit de overheid. Milieudefensie stelt voor de vrijstellingen van de energiebelasting voor de industrie te schrappen. Dit levert ruim voldoende dekking waardoor het warmtefonds de belastingbetaler niets kost. Het isoleren van zoveel woningen levert wel tienduizenden banen op en 1,6 megaton minder uitstoot in 2030.

Kostenneutraal

Milieudefensie heeft laten berekenen welke effecten het heeft als er geen maximum wordt gesteld aan het te lenen bedrag en de rente. Terugbetaling gaat naar draagkracht: mensen met lagere inkomens betalen maandelijks een bedrag terug dat gelijk is aan de vermindering van de kosten op hun energierekening. Daarmee is de regeling kostenneutraal, maar veel mensen gaan er in de praktijk financieel op vooruit.

Toegankelijker

Milieudefensie roept Minister Ollongren op het warmtefonds toegankelijker te maken door de lening op dezelfde manier vorm te geven als studieleningen en geen maximum te stellen. Van een dergelijke lening wordt meer gebruik gemaakt, is de verwachting. Het is wel zaak om de capaciteit in de isolatiebranche flink op te schroeven om isolatie op deze schaal mogelijk te maken.

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/verruiming-warmtefonds-biedt-miljoenen-huishoudens-kans-op-kosteloos-isoleren

Verruiming warmtefonds biedt miljoenen huishoudens kans op kosteloos isoleren

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren
Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV