Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vermaak met dolfijnen ‘onacceptabel’: World Animal Protection verheugd met aanscherping ANVR-richtlijnen

World Animal Protection Nederland

Reisbrancheorganisatie vernieuwt dierenwelzijnsrichtlijnen

In samenwerking met de internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft reisbrancheorganisatie ANVR recentelijk de welzijnsrichtlijnen voor diervriendelijk toerisme en de bijbehorende training voor reisorganisaties geactualiseerd. Een belangrijke wijziging is het advies aan reisorganisaties om geen attracties meer aan te bieden of te promoten, waar dolfijnen en walvisachtigen kunstjes doen of aangeraakt kunnen worden. Dergelijke attracties gaan onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed. 

‘Het is geweldig dat de Nederlandse reisbranche deze belangrijke volgende stap zet en daarmee voorop blijft lopen als het gaat om dierenwelzijn. Eerder was het advies al om bijvoorbeeld geen olifantenkampen aan te doen waar direct contact tussen olifant en bezoeker toegestaan is. Reisorganisaties die de herziene richtlijnen in de praktijk brengen, zullen niet naar shows met wilde dieren gaan en ook geen bezoek meer brengen aan dolfinaria waar dolfijnen en walvisachtigen kunsten vertonen, of waar ander direct contact met deze dieren (zoals zwemmen) mogelijk is’, legt Sanne Kuijpers, programmamanager bij World Animal Protection, uit.
De richtlijnen werden in 2016 voor het eerst gepresenteerd en de bij ANVR aangesloten reisorganisaties hebben met de geactualiseerde documenten duidelijke handvatten over wat wel en niet past bij een diervriendelijke ontmoeting met dieren tijdens vakanties. ‘Als brancheorganisatie werken wij, samen met onze 290 reisorganisaties, constant aan ‘Better holidays’, aan een wereld die mensen en bestemmingen verbindt en plezierige ervaringen creëert, aan een wereld die mens, cultuur, natuur, dieren en milieu respecteert, beschermt en positief bijdraagt aan de maatschappij. En dit is weer zo’n stap op de goede weg’, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR. 

Een duurzamere toekomst door betere omgang met wilde dieren

Er schuilt niet alleen veel dierenleed achter entertainment met wilde dieren; ook het ontstaan van zoönosen en pandemieën is een rechtstreeks gevolg van onze omgang met wilde dieren. De coronacrisis is een kans voor de reisbranche om op een duurzame en verantwoorde wijze te herstarten, waarbij uitsluitend diervriendelijk toerisme wordt gepromoot. Het toepassen van de richtlijnen en daarmee het verder uitfaseren van wrede dierenattracties is goed voor de dieren, de volksgezondheid én het versterkt de positieve klantervaring en daarmee de toekomstbestendigheid van de reisbranche.

Internationaal voorbeeld

De Nederlandse richtlijnen van de ANVR zijn niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat het Nederlandse reisaanbod diervriendelijker wordt, maar kunnen ook een voorbeeld zijn voor (zuster)organisaties in andere landen. De ANVR-richtlijnen zijn een aanscherping op de Global Welfare Guidance for Animals in Tourism van ABTA, de Engelse toonaangevende reisbrancheorganisatie. ‘Wij hopen dat ABTA in navolging van ANVR in de toekomst het aanbieden van vermaak met dolfijnen en walvisachtigen ook het stempel ‘onacceptabel’ geeft en zijn gecommitteerd om hen van advies te blijven voorzien’, aldus Sanne Kuijpers.

Wrede dierenattracties

Wereldwijd toerisme is een belangrijke drijvende kracht achter de exploitatie van wilde dieren. De richtlijnen van de branche kunnen het bewustzijn bij reisorganisaties én bij reizigers verder stimuleren. Veel vakantiegangers, vaak zelf grote dierenvrienden, hebben geen idee welke ellende schuilgaat achter ‘direct contact’ met wilde dieren. Dieren worden hiervoor uit het wild gevangen of in gevangenschap gefokt om te worden afgericht met als enige doel om mensen te vermaken. Zo slijten er wereldwijd nog iedere dag ruim 550.000 wilde dieren, waaronder 3.000 dolfijnen, hun leven in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Steeds meer mensen vinden het onacceptabel dat deze sociale en intelligente zeezoogdieren in gevangenschap worden gehouden voor vermaak en een groeiend aantal landen heeft een verbod ingesteld op dolfijnenshows en het fokken, transporteren en houden van dolfijnen en walvissen. ‘We hopen dat alle reisorganisaties de vernieuwde richtlijnen aangrijpen om hun excursies met dieren nog eens onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen’, zegt Sanne Kuijpers.

Afbeelding: Wilde dolfijnen in Mandurah, West Australië.
Credits: Mandurah Cruises

Vermaak met dolfijnen ‘onacceptabel’: World Animal Protection verheugd met aanscherping ANVR-richtlijnen

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV