Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verf: een grote bron van microplastics op zee

Plastic Soup Foundation

Met tientallen miljoenen tegelijk komen microplastics in zee terecht door het afstralen van oude verflagen op schepen, windmolens of olieplatforms. Onder hoge druk wordt oude verf van de stalen ondergronden verwijderd. De verf bestaat naast zware metalen voor ongeveer een groot deel uit plastic en de resten worden vaak niet opgevangen. Naast bandenslijpsel, vezels van synthetische kleding, microplastics in cosmetica, gaat het om een tot nu toe onderbelichte oorzaak van de plasticsoep.

Het Noors-Engelse bedrijf Pinovo heeft een systeem ontwikkeld om tijdens onderhoudswerken verfresten op te vangen. Hiermee behoort het bedrijf tot de finalisten van de Ocean Solutions Sprint van het World Economic Forum. Ook luidt Pinovo de noodklok in een artikel dat op de site van het forum verscheen en roept op tot strengere regelgeving.

Aannames van Pinovo

Pinovo concludeert uit eigen onderzoek dat microplastics uit verf (door zandstralen in de open lucht of door het gebruik van hogedruk waterspuiten) significant bijdragen aan de plasticsoep. Pinova heeft een evident commercieel belang bij deze boodschap en het onderzoek is niet door wetenschappers beoordeeld. Pinovo claimt bijvoorbeeld dat deze bron verantwoordelijk is voor 1,5-2,25 miljoen ton microplastics per jaar en dat is veel hoger dan het RIVM eerder berekende. Het RIVM merkte daarbij wel op dat er veel onzekerheidsmarges zijn en dat het probleem nog nauwelijks onderzocht is.

Pinovo gaat uit van het volgende:

  • Er wordt wereldwijd 6 miljard kilo verf toegepast op stalen ondergrond, zoals scheepshuiden en offshore.
  • Ongeveer de helft van dat verf bestaat uit synthetische componenten (plastic).
  • De helft tot 75% van de verfresten wordt niet opgevangen.
  • De levensduur van verf op scheepshuiden is gemiddeld 20 jaar, elk jaar wordt dus 5% van al de verf vervangen.

Standpunt Plastic Soup Foundation

Deze relatief onbekende bron van de plasticsoep moet dringend nader onderzocht worden. Op basis van de nu al beschikbare kennis moeten internationale afspraken gemaakt worden om deze vorm van vervuiling te voorkomen. Door recycling van het gruis waarmee gestraald wordt, zoals in het systeem van Pinovo, kan op kosten bespaard worden waardoor er ook een economisch motief is om met deze vervuiling te stoppen.

Een groot probleem is dat de vervuiling in internationale wateren plaatsvindt, ver weg van controleurs of bevoegd gezag. De Plastic Soup Foundation vindt daarom dat plastic in verf internationaal aan banden moet worden gelegd.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/verf-een-grote-bron-van-microplastics-op-zee/

Verf: een grote bron van microplastics op zee

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV