Ecoloog Noord-Holland Midden

Het beheerteam van Beheereenheid Noord-Holland Midden van Natuurmonumenten zoekt een enthousiaste Ecoloog voor de historische buitenplaats Beeckestijn, de landgoederen Koningshof en Nijenburg, het duingebied Duin- en Kruidberg, het veenweidegebied Wormer- en Jisperveld en Polder IJdoorn. In deze zelfstandige rol ben je verantwoordelijk voor de biodiversiteit en de natuurkwaliteit in de verschillende gebieden. Als Ecoloog verzorg je de monitoring en de analyse van ontwikkelingen in onze gebieden. Samen met de Coördinatoren Natuurbeheer zoek je naar optimalisatie van het beheer en adviseer je over beheermaatregelen. Je stuurt vrijwilligers aan en denkt mee in gebiedsprocessen om samen met partners, zoals gemeenten en waterschappen, de natuur in Noord-Holland Midden te versterken.

Jouw werk als Ecoloog

Als Ecoloog in de beheereenheid werk je nauw samen met de Coördinatoren Natuurbeheer en andere collega’s. Je bent aanspreekpunt en vraagbaak voor inhoudelijke vragen over ecologie binnen de beheereenheid. Je vervult een rol als intermediair, sparringpartner en kwaliteitsbewaker tussen de beheereenheid, andere beheereenheden en landelijke afdelingen binnen Natuurmonumenten. Je biedt inhoudelijke ondersteuning binnen het specialisme ecologie door te adviseren over de uitvoering van werkzaamheden die leiden tot de afgesproken resultaten. Dat doe je doordat je:

 • De bijdrage organiseert vanuit het specialisme ecologie en bijdraagt aan de doelstellingen van de beheereenheid, binnen de kaders van het jaarplan en activiteitenplan;
 • werkzaamheden rond de beheercyclus organiseert en uitvoert, zoals monitoring, analyse van gegevens, natuurvisies en kwaliteitstoetsen, maatregelplannen etc.
 • de gebiedsmanager en collega’s adviseert over ecologische vraagstukken in het beheer, in de communicatie en natuurbeleving of zelf inhoudelijke inbreng levert in (beleids-)processen betreffende de natuurgebieden;
 • input levert voor landelijk beleid. Je bent sparringpartner voor collega’s uit de landelijke afdelingen en werkt samen met de Ecoloog van de afdeling Natuur en Landschap;
 • contacten onderhoudt met externe organisaties als gemeenten, waterschap, provincie en natuurwerkgroepen, over ecologie, biodiversiteit, Natura 2000, PAS, etc.

De beheereenheid Noord-Holland Midden als je werkomgeving

De beheereenheid strekt zich uit over een brede zone in de provincie Noord-Holland. Het beslaat grofweg de driehoek Amsterdam-Zandvoort-Alkmaar. Het omvat gebieden van Noordzeekust tot aan het Markermeer; van embryonaal duin, naar grijsduin en duinbos in de duinen, landgoederen in de binnenduinrand en op oude strandwallen, veenweidegebied, drie Beemster forten met UNESCO-status en Polder IJdoorn in het Markermeer. In het gebied spelen veel maatregelen in het kader van Natura2000 en programmatische aanpak Stikstof (PAS). De beheereenheid bestaat uit een team van totaal 13 personen.

Wat jij meeneemt

Je bent een gepassioneerde ecoloog en hebt een goede kennis van (eco)hydrologie, landschapsprocessen en flora en fauna. Je bent iemand die het overzicht behoudt en prioriteiten kan stellen en overtuigingskracht heeft. Plannen en organiseren kun je uitstekend. Je bent flexibel, organisatiesensitief en werkt graag samen met collega’s en vrijwilligers (je bent een echte teamspeler). Verder heb je:

 • HBO werk- en denkniveau, bijv. opleiding bos- en natuurbeheer;
 • Kennis van het praktische beheer van duinen, (park)bossen, veenweide, weilanden en moerassen. Gedegen hydrologische kennis is een pre;
 • Ervaring met Excel, CMSi en (Q)Gis;
 • Schrijverskwaliteiten;
 • Kennis van de specifieke natuurtypen in de beheereenheid en de landschaps-ecologische relaties;
 • Rijbewijs B.

Wat wij bieden

Werken bij Natuurmonumenten betekent dat je onderdeel bent van een bevlogen team en een bijdrage mag leveren aan het behoud en de ontwikkeling van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Wij bieden:

 • Een uitdagende en afwisselende baan in een prachtige werkomgeving;
 • 80% dienstverband (Natuurmonumenten kent een 37-urige werkweek);
 • Een functie die gewaardeerd is in functieschaal 7. Afhankelijk van opleiding en werkervaring minimaal € 2.786,- en maximaal € 4.211,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband;
 • In eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar. Bij wederzijdse tevredenheid kan dit aansluitend worden verlengd.

Werken bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is trots en deskundig beheerder van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. We verrijken Nederland met bestaande en nieuwe natuurgebieden. Overal in het land. Voor iedereen. We stellen natuur en cultuurhistorie veilig door gebieden en gebouwen aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Dat doen we al sinds 1905 met steun van vrienden, bijna 8.000 vrijwilligers, meer dan 700.000 leden en donateurs en bedrijven. Meer informatie is te vinden op onze website: www.natuurmonumenten.nl.

Meer informatie en sollicitatie

Ben jij de bevlogen Ecoloog die we zoeken? Stuur dan uiterlijk 25 juni 2019 je sollicitatiebrief inclusief CV (beide als word of pdf-document) naar Aan Pander, Gebiedsmanager Noord-Holland Midden. Dit kan via onderstaande link. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Miriam ten Haaf, Coördinator Natuurbeheer op telefoonnummer 06 30351158.

De eerste ronde gesprekken staat gepland op dinsdag 2 juli 2019 te Wormerveer. De tweede ronde is gepland op woensdag 10 juli 2019 te Wormerveer.

Natuurmonumenten stelt het hebben van een VOG verplicht.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.