(Bedrijfs)journalist in opleiding

Afdeling Pers en Directie

Bij de Hartstichting hebben we een schat aan kennis over hart-en vaatziekten. Achter de cijfers en ontwikkelingen zit bijna altijd een interessant verhaal. Op onze nieuwsredactie maken we hier interessante journalistieke publicaties over. Heb jij alles in huis om verhalen uit de organisatie te halen en in de publiciteit te brengen en hiermee de Hartstichting op de kaart te zetten? En spreekt bovendien de maatschappelijke relevantie van ons werk je aan? Dan zoeken wij jou, een:

(Bedrijfs)journalist in opleiding

•            32 uur per week
•            stage

Wat maakt de stage bijzonder?

Je werkt nauw samen met collega’s uit de hele organisatie. En in het bijzonder met de persvoorlichters, collega’s van social media, content en online monitoring. Je leert hoe je van (soms ingewikkelde) informatie, mooie verhalen kunt maken voor verschillende kanalen. Bijvoorbeeld samen met onze videomaker (camjo) en met behulp van onze medisch adviseurs. Daarnaast leer je je bewegen in een veelzijdige, maatschappelijke organisatie en krijg je inzicht in de dynamiek tussen een grote organisatie en de pers.

De stage opdracht

Tijdens je stage ga je ons helpen met verhalen maken. Je neemt deel aan redactievergaderingen, waar we samen met o.a. collega’s van pers, social en online ons nieuws bespreken. Je verdiept je in uiteenlopende onderwerpen en vertaalt deze naar een begrijpelijk verhaal. Je denkt mee over de vorm en inhoud, legt contact met mensen die je interviewt, bereidt de interviews voor, werkt deze uit en coördineert de verspreiding via onze kanalen. Verder denk je niet alleen in tekst, maar weet je ook hoe je een verhaal vertelt met beeld.

Studierichting:

Hbo, Journalistiek of een vergelijkbare studie, geen studie Algemene Communicatie, daarvoor is de stage te specifiek.

Hoe ziet jouw dag er uit?

Je begint de dag met een dagstart. Hier bespreken we met collega’s van verschillende afdelingen het nieuws van die dag. Als er actie nodig is, neem jij dit op met het betreffende team. Zij helpen je met een expert om een quote op te halen. Je maakt hier een aansprekend kort berichtje van, dat we diezelfde dag nog op social media kunnen plaatsen. Daarna werk je verder aan het achtergrondartikel, waarvoor je laatst op locatie was. De wetenschapsvoorlichter heeft al het een en ander op papier gezet. De videoproducer die er ook bij was, helpt je met het uitwerken van de montage. Jij schrijft nog even een tekstje voor bij de video en weet precies, wat op welk moment gepubliceerd kan worden.

Jouw profiel:

 • Je bent student en volgt een opleiding Journalistiek.
 • Je schrijft foutloos Nederlands.
 • Je bent een aanpakker, denkt in mogelijkheden en kan goed zelfstandig werken.
 • Je bent leergierig en kunt snel schakelen.
 • Je hebt affiniteit met (hart)gezondheid en verschillende vormen van media
 • Je gaat niet voor half werk en duikt volop in de onderwerpen en achtergronden
 • Je hebt een vlotte pen
 • Je bent vier dagen in de week beschikbaar

Periode stage

Je bent bij voorkeur per 1 oktober beschikbaar voor 4-5 dagen in de week. Duur van de stage is een half jaar. Maar als je langer beschikbaar bent, kunnen we bespreken wat er mogelijk is. Je wordt begeleid door een Persvoorlichter van de Hartstichting en je maakt deel uit van het team Pers & Directie.

Wat bieden wij?

Een uitdagende stage met veel verantwoordelijkheid in een inspirerende werkomgeving bij een A-merk.  Je werkt binnen een collegiaal team met ontwikkelingsmogelijkheden. Je ontvangt een stagevergoeding en hebt recht op vakantiedagen.

Reageren

Voor verdere informatie over deze stage kun je terecht bij Jade van Doornik, Persvoorlichter Team Directie & Pers. Telnr: 070 – 3155555

Senior Persvoorlichter

Het helpen van mensen in nood om de hoek – en ver weg, vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt dát is waar het Rode Kruis voor staat.

Dit doen wij door het vergroten van de weerbaarheid van mensen zodat zij zichzelf en anderen helpen in noodsituaties en door het bieden van noodhulp en het vergroten van de hulpvaardigheid en hulpbereidheid. Het NRK verleent in Nederland samen met meer dan dertigduizend vrijwilligers Noodhulp, Evenementenhulp, Eerste Hulp(onderwijs) , Burgerhulp en is dé verbinder op het gebied van Zelfredzaamheid tussen het (lokale) zorg- en veiligheidsdomein. 

Ook internationaal maken wij mensen in nood, die kwetsbaar zijn voor en/of blootgesteld zijn aan natuurrampen of crisis, weerbaarder door het bieden van integrale humanitaire hulp.

We werken vanuit zeven grondbeginselen: menslievendheid; onpartijdigheid; neutraliteit; onafhankelijkheid; vrijwilligheid; eenheid; algemeenheid. 

Om een ieder, wie of waar dan ook, goed te kunnen helpen, streven wij naar een diverse en inclusieve organisatie. Hoe meer het Rode Kruis een afspiegeling is van de samenleving, hoe meer we samen kunnen betekenen. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om zich voor het Rode Kruis in te zetten. Samen maken we van onze verschillen onze kracht.

Binnen het team Media, online en publieksvoorlichting is een vacature voor een

Senior Persvoorlichter (40 uur per week)

Wij zoeken

Een persvoorlichter die in staat is snel en adequaat te reageren op nieuwsontwikkelingen en vragen van de media. Vragen en issues weet je op hun gevoeligheid in te schatten. Tegelijkertijd weet je ook de activiteiten en doelstellingen van het Rode Kruis proactief onder de aandacht van journalisten te brengen en je bent resultaat gericht. Je bent in staat om nieuws te vinden binnen de organisatie en weet dit op een overtuigende manier te brengen bij media.

Je doet namens het Rode Kruis de woordvoering, en onderhoudt proactief contacten met een breed netwerk van journalisten. Je bent een intermediair tussen de vrijwilligers, specialisten en directie van het Rode Kruis en de media. Ook geef je communicatie- en interviewtrainingen aan collega’s en Rode Kruis vrijwilligers.

Je hebt een goed beeld van het Nederlandse medialandschap en volgt de nieuwe trends in media op de voet. Sociale media zijn voor jou niet meer weg te denken uit je leven. Je bent in staat onder grote druk te werken, in binnen- en buitenland, ook tijdens crisisomstandigheden. Je weet de campagnes van het Rode Kruis te vertalen naar een gedegen mediabenadering. Het bouwen aan en onderhouden van relaties met media, het Internationale Rode Kruis, medewerkers, lokale afdelingen, vrijwilligers en andere relevante netwerken zit in je natuur. Je hebt een vlotte en foutloze pen, bent een nieuwsdier, creatief, enthousiasmerend, innovatief, zelfstandig, een luis in de pels en durft tegen de stroom in te zwemmen om een doel te bereiken.    

Als persvoorlichter fungeer je als sparring partner voor je collega’s, bewaak je de reputatie van het Rode Kruis en de aansluiting van persvoorlichting bij de communicatiestrategie van het Rode Kruis. Daarbij kijk je over de grenzen van de persvoorlichting heen naar andere kanalen die direct die reputatie raken (zoals website en social media) en draag je bij aan een coherent beeld van het Rode Kruis in deze kanalen.

We vinden jouw talent belangrijk. Het maakt ons niet uit waar je ouders geboren zijn, wat jouw religie is, van wie je houdt of welke politieke overtuiging je aanhangt – zolang je maar achter de grondbeginselen van het Rode Kruis staat en onvoorwaardelijk wilt bijdragen aan de missie van het Rode Kruis: in tijden van nood staat niemand er alleen voor.

De persvoorlichter:

 • Geeft informatie aan media, bereidt de woordvoerder/directie voor en doet in voorkomende gevallen zelf de woordvoering
 • Schrijft persberichten, statements, opiniestukken en Q&A’s
 • Organiseert en neemt deel aan persconferenties, persmomenten en media events
 • Doet voorstellen voor (pers)reizen naar rampgebieden en Rode Kruis projecten, en coördineert en begeleidt deze reizen (is dus bereid af te reizen naar ramp/crisisgebieden)
 • Signaleert issues en crises, neemt deel aan crisisteams en adviseert over de te volgen persstrategie
 • Verzorgt analyses van publiciteit en adviseert over de te volgen persstrategie naar aanleiding daarvan.
 • Signaleert en creëert kansen met betrekking tot nieuws, actuele ontwikkelingen, acties en campagnes voor het Rode Kruis
 • Signaleert mogelijke bedreigingen voor de reputatie van het Rode Kruis en adviseert hierover.
 • Draait bereikbaarheidsdiensten/piket ’s avonds en in het weekend.
 • Neemt deel aan overleggen zoals afdelingsoverleg, werkgroepen en projectgroepen
 • Onderhoudt relevante (internationale) netwerken

Functievereisten

 • Werk- en denkniveau: HBO/WO
 • Relevante opleiding
 • Relevante werkervaring in politiek gevoelige omgevingen 5-7 jaar
 • Kennis en ervaring op het gebied van persvoorlichting of journalistiek
 • Ervaring met woordvoering
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in Nederlands en Engels
 • Hands on mentaliteit en teamspeler

De persvoorlichter rapporteert aan de teamleider Online communicatie en Persvoorlichting.

Wij bieden : 

Een flexibele en mensgerichte werkomgeving in een leuk team, bestaande uit creatieve collega’s die zich deels richten op redactie van de website, sociale media en op persvoorlichting. Er wordt in dit team nauw samengewerkt tussen de verschillende disciplines. We staan open voor eigen initiatief en ideeën en er is ruimte voor ontwikkeling.

Het salaris is conform schaal 12, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, volgens de CAO van het Nederlandse Rode Kruis (min. € 3.789,97 tot max. € 5.057,13) o.b.v. een fulltime dienstverband.

Reacties:

Je motivatiebrief + cv  gericht aan Jeneth Santoe ontvangen we graag per mail via https://werkenbij.rodekruis.nl/nl/Vacancy/Postulate/163926 vóór 14 augustus. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je contact opnemen met Merlijn Stoffels, Teamleider Media, online en publieksvoorlichting, via de mail mstoffels@redcross.nl of telefonisch via 06-54918481.  

Een assessment maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

Kijk voor meer Informatie over het werk van het Rode Kruis op  www.rodekruis.nl

Acquisitie op deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Senior persvoorlichter

Stichting Vluchteling zoekt per direct een fulltime

Senior persvoorlichter

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. In Nederland geeft Stichting Vluchteling voorlichting aan het Nederlands publiek over het wereldwijde vluchtelingenprobleem en de internationale (nood)hulpverlening. Op het kantoor in Den Haag werken momenteel ruim 35 medewerkers.

De nieuwe persvoorlichter is initiatiefrijk en betrokken; kent de mediawereld; kan goed organiseren en sterk communiceren in woord en beeld. Aantoonbare (werk)ervaring in een vergelijkbare functie is noodzakelijk.

Functietaken

 • Onderhouden, coordineren en initieren van mediacontacten met alle van belang zijnde kanalen en omroepen (radio/tv/kranten/online);
 • Ondersteuning van de directeur in het woordvoerderschap in strategie en uitvoering;
 • Adviseren, selecteren, beheren en ontwikkelen van de in te zetten communicatiemiddelen;
 • Schrijven van persberichten, brieven en speeches.

Profielschets

Je hebt een hands-on mentaliteit en volgt het nieuws op de voet, ook voor 9:00 en na 17:00 uur. Je bent communicatief sterk, een verbinder en in staat snel informatie te verwerken. Je bent een teamplayer maar werkt ook prima zelfstandig. Je bent stressbestendig en kunt snel schakelen.

Functie-eisen

 • Een HBO/WO  opleiding met specialisatie Communicatie;
 • Hebt minimaal 5 jaar werkervaring opgedaan in vergelijkbare functie
 • Hebt affiniteit met de wereldwijde vluchtelingenproblematiek;
 • Bent in staat op een consistente en standvastige wijze de pers te woord te staan en de media proactief te benaderen;
 • Beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend in woord en geschrift;
 • Hebt ervaring in het schrijven van teksten voor persberichten, berichtgeving op de website en interne media;
 • Bent proactief, georganiseerd en legt gemakkelijk contacten;
 • Bent in staat om flexibel in te spelen op (urgente) zaken op zowel strategisch als operationeel niveau.

Aanbod

 • Een dynamische functie in een informele en besluitvaardige werkomgeving, binnen een team van zo’n 35 medewerkers;
 • Een functie die veel ruimte biedt voor eigen initiatief en nieuwe ideeën;
 • Een arbeidscontract voor één jaar;
 • Een prima salaris, afhankelijk van opleiding, ervaring en leeftijd;
 • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Iets voor jou?

Stuur een e-mail vóór 10 juli met daarin je motivatie en jouw CV naar Nina Schmitz, Hoofd Communicatie, via solliciteren@vluchteling.nl onder vermelding van “Persvoorlichter-communicatie”. Sollicitanten krijgen vóór 14 juli bericht.

Voor meer informatie over deze vacature kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Nina Schmitz via 06 10964858.

Stichting Vluchteling heeft een Code of Conduct, met hierin de waarden en principes van Stichting Vluchteling, onder andere met betrekking tot integriteit & betrouwbaarheid en het tegengaan van iedere vorm van discriminatie en/of machtsmisbruik. Iedere medewerker dient deze te onderschrijven en er te allen tijden naar te handelen. Het afnemen van referenties en het opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag, zijn onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Voorlichter / Kennismanager

Het UAF helpt gevluchte studenten en professionals een nieuw leven op te bouwen en is een deskundige en sociale organisatie. Bij ons zet je jezelf in om écht een verschil te maken. Dit doe je samen met 120 collega’s. Wij geloven in het talent van vluchtelingen en vinden dat hun kennis en vaardigheden moeten worden benut. Samen met onderwijsinstellingen, gemeenten, het bedrijfsleven én onze donateurs, maken we de weg vrij voor hun professionele ontwikkeling. Jaarlijks begeleiden we ruim 3.300 vluchtelingen tijdens hun opleiding of loopbaan. Eind 2019 liep dit aantal op naar ruim 3.800, het hoogste aantal sinds de oprichting van het UAF in 1948.

Vanwege een interne verschuiving is UAF op zoek naar een

Voorlichter / Kennismanager (28 uur)

die kansen signaleert en benut om de bekendheid van het UAF te vergroten bij stakeholders

Je maakt onderdeel uit van een dynamisch team, bestaande uit communicatie adviseurs, fondsenwervers en assistenten. Er wordt nauw samengewerkt binnen het team en met de collega’s die de gevluchte studenten en professionals begeleiden. Je rapporteert aan de manager Communicatie & Fondsenwerving.
Wat houdt het werk in? Als Voorlichter/Kennismanager signaleer en benut je kansen om de bekendheid van de dienstverlening van het UAF te vergroten bij de stakeholders; organisaties die betrokken zijn bij de integratie van hoogopgeleide vluchtelingen. Dit doe je met als doel vluchtelingen, die passen binnen de doelgroep van het UAF, te werven. Je stelt voorstellen op en adviseert het managementteam en collega’s in de regio over het te voeren beleid op het gebied van voorlichting en vertaalt deze in concrete activiteiten. Je volgt de relevante interne en externe ontwikkelingen op de voet. In je rol als kennismanager heb je een belangrijke functie als het gaat om onze ambitie ‘kennis delen’. We vinden het niet alleen belangrijk om intern onze kennis te delen, maar juist ook met onze externe stakeholders en andere relevante partijen buiten het UAF. Tenslotte adviseer je directie en het managementteam op het gebied van interne communicatie, ben je verantwoordelijk voor de interne communicatiemiddelen en coördineer je de klachtenprocedure. Je werkt hierbij nauw samen met je collega’s van de diverse projecten en modules (zoals leerwerktrajecten, medisch assessments en studie), je teamleden en het managementteam.

Wat bieden wij jou?

 • Werk dat er echt toe doet: je helpt vluchtelingen om een nieuw leven op te bouwen;
 • Een zelfstandige & uitdagende functie en een grote diversiteit aan collega’s;
 • Aandacht voor jouw talentontwikkeling: we hebben een eigen UAF Academie;
 • Goede arbeidsvoorwaarden naast een prima salaris, een ruime verlofregeling, eindejaarsuitkering en een loopbaanbudget.
 • Het salaris is conform de cao Sociaal Werk schaal 9, maximaal € 4.118,- bruto per maand (bij 36 uur per week);
 • Een dienstverband van 12 maanden, met de intentie om tot een vaste aanstelling te komen.

Jouw profiel:

 • Je hebt minimaal hbo werk- en denkniveau;
 • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring als voorlichter of communicatieadviseur in een vergelijkbare functie in Nederland en hebt mooie successen geboekt;
 • Je hebt kennis van de laatste ontwikkelingen op communicatiegebied en bent op in staat deze te vertalen in strategische advies voor het UAF;
 • Je bent op de hoogte van de laatste online en social ontwikkelingen en kunt deze vertalen en implementeren op het gebied van voorlichting en kennismanagement;
 • Je bent gestructureerd en houdt overzicht;
 • Je bent een ‘spin in het web’ in de organisatie en weet als geen ander de belangen van interne en externe stakeholders te identificeren en te verbinden;
 • Je beheerst Nederlands uitstekend in woord & schrift en weet het werk van het UAF te vertalen naar de juiste boodschap aan je stakeholders;
 • De kerncompetenties van het UAF ‘professioneel en deskundig’, ‘betrouwbaar en transparant’ en ‘resultaatgericht’ passen jou als een jas;
 • Je bent zelfstandig, daadkrachtig en toont initiatief;
 • Daarnaast ben je omgevingssensitief, klantgericht en hebt goede contactuele vaardigheden;
 • Je hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in de Nederlandse en Engelse taal.

Past deze vacature bij jou? Stuur dan voor 16 juni 2020 je cv en motivatiebrief naar sollicitaties@uaf.nl. Vermeld daarbij het vacaturenummer 2020-02

Voor vragen over de functie kun je terecht bij Brecht Janssen, manager Communicatie & Fondsenwerving, brecht.janssen@uaf.nl of 06-55392518.

Persvoorlichter

Vacature persvoorlichter

32 uur per week (88,89%)

Kun jij als geen ander ons werk en onze eigen activiteiten onder de aandacht brengen van journalisten en weet je social media, m.n. Twitter, functioneel in te zetten voor de doelen van onze organisatie? Heb je gevoel voor maatschappelijke en politieke verhoudingen en heb je een relevant netwerk? Lees dan verder.

Als persvoorlichter ondersteun je onze lobby door onderwerpen op de media-agenda te zetten. Je vraagt aandacht voor onze acties en campagnes om het draagvlak voor de bescherming van vluchtelingen te verbeteren. Je speurt continu naar nieuwe kansen en geeft gevraagd en ongevraagd media-advies binnen de organisatie. Ondertussen blijft je telefoon rinkelen en deel je onze deskundigheid en ervaring over tal van onderwerpen met journalisten. Je draait ook mee met de piketdiensten (om de week) waarin je in voorkomende gevallen ook buiten kantooruren of in het weekend aan de slag moet. Je treedt op als woordvoerder voor geschreven pers en begeleidt woordvoerders bij interviews voor radio en televisie. En je denkt mee over hoe we kunnen inspelen op veranderingen in het medialandschap en de samenleving.

Als persvoorlichter werk je op de afdeling Belangenbehartiging. Je werkt intensief samen met de senior persvoorlichter en de PR-adviseur. Deze afdeling (ca. 35 medewerkers) treedt op als landelijke collectieve belangenbehartiger voor asielzoekers en vluchtelingen. Door middel van lobby bij beleidsmakers en politiek, persvoorlichting, internationale samenwerking, communicatie en het werven en binden van donateurs draagt de afdeling bij aan een betere bescherming van vluchtelingen in Nederland.

Wat wij vragen

Kennis

 • HBO werk- en denkniveau: vakgerichte opleiding met aanvullende kennis.
 • Inhoudelijke kennis van politiek bestuurlijke en sociaal-maatschappelijke kaders en verhoudingen, kennis van of affiniteit met het brede terrein van VluchtelingenWerk.
 • Minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare functie waarbij de voorkeur uitgaat naar ervaring als persvoorlichter.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en schrift.

Specifieke functiekenmerken

 • Je hebt een goed gevoel voor politieke verhoudingen.
 • Je hebt affiniteit met sociale media (in het bijzonder Twitter).
 • Je bent stressbestendig en flexibel.
 • Je ziet kansen en kunt daar snel op inspelen.
 • Je hebt idealiter een relevant en breed netwerk onder journalisten.
 • Je kunt complexe materie snel doorgronden en vertalen in een boodschap voor het brede publiek.
 • Je neemt verantwoordelijkheid en werkt zelfstandig en zorgvuldig.

Wat wij bieden

Een prettige werkplek in een organisatie die idealisme en professionaliteit combineert. VluchtelingenWerk Nederland kent goede secundaire arbeidsvoorwaarden volgens de CAO Sociaal Werk. Wij bieden een salaris tussen € 2.844,– en € 4.118,– bruto per maand (schaal 9), op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast bieden we een bereikbaarheidstoeslag voor persvoorlichters. Deze wordt deels in geld (ca 4,5% van het bruto salaris) en deels in verlofuren (ca 2,5 week op jaarbasis) uitgekeerd.

Aanstelling is in eerste instantie voor de periode van één jaar.

Heb je belangstelling?

Stuur dan je sollicitatie vóór 27 maart 2020 naar vacatures-lb@vluchtelingenwerk.nl t.a.v. Marije Hartgers onder vermelding van vacaturenummer 05 en vacaturebron. Informatie over de functie kun je verkrijgen bij Martijn van der Linden (senior persvoorlichter) via mail (mvanderlinden@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch via 06-51850191). Een uitgebreide functiebeschrijving is als bijlage bijgevoegd. Online screening en het opvragen van referenties kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Over VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Circa 15.000 vrijwilligers en enkele honderden betaalde medewerkers in het land en op het Landelijk Bureau in Amsterdam zetten zich hier dagelijks vol overgave voor in.

VluchtelingenWerk Nederland is de belangrijkste belangenbehartiger van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Ons werk voor vluchtelingen als groep is gericht op zowel de overheid, de politiek, (landelijke) organisaties als op het publiek. Naast ons werk als behartiger van hun collectieve belangen staat VluchtelingenWerk asielzoekers persoonlijk bij tijdens hun asielprocedure en ondersteunen wij vluchtelingen in het proces van integratie in Nederland.

VluchtelingenWerk Nederland streeft ernaar om meer vluchtelingen in dienst te nemen. Daarom worden vluchtelingen nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Senior persvoorlichter

Stichting Vluchteling zoekt per direct een fulltime

Senior persvoorlichter

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. In Nederland geeft Stichting Vluchteling voorlichting aan het Nederlands publiek over het wereldwijde vluchtelingenprobleem en de internationale (nood)hulpverlening. Op het kantoor in Den Haag werken momenteel ruim 35 medewerkers.

De nieuwe persvoorlichter is initiatiefrijk en betrokken; kent de mediawereld; kan goed organiseren en sterk communiceren in woord en beeld. Aantoonbare (werk)ervaring in een vergelijkbare functie is noodzakelijk.

Functietaken

 • Onderhouden, coördineren en initiëren van mediacontacten met alle van belang zijnde kanalen en omroepen (radio/tv/kranten/online);
 • Ondersteuning van de directeur in het woordvoerderschap in strategie en uitvoering;
 • Adviseren, selecteren, beheren en ontwikkelen van de in te zetten communicatiemiddelen;
 • Schrijven van persberichten, brieven en speeches.

Profielschets

Je hebt een hands-on mentaliteit en volgt het nieuws op de voet, ook voor 9 en na 17 uur. Je bent communicatief sterk, een verbinder en in staat snel informatie te verwerken. Je bent een teamplayer maar werkt ook prima zelfstandig. Je bent stressbestendig en kunt snel schakelen.

Functie-eisen

 • Een HBO/WO opleiding met specialisatie Communicatie;
 • Hebt minimaal 5 jaar werkervaring opgedaan in vergelijkbare functie
 • Hebt affiniteit met de wereldwijde vluchtelingenproblematiek;
 • Bent in staat op een consistente en standvastige wijze de pers te woord te staan en de media proactief te benaderen;
 • Beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend in woord en geschrift;
 • Hebt ervaring in het schrijven van teksten voor persberichten, berichtgeving op de website en interne media;
 • Bent proactief, georganiseerd en legt gemakkelijk contacten;
 • Bent in staat om flexibel in te spelen op (urgente) zaken op zowel strategisch als operationeel niveau.

Aanbod

 • Een dynamische functie in een informele en besluitvaardige werkomgeving, binnen een team van zo’n 35 medewerkers;
 • Een functie die veel ruimte biedt voor eigen initiatief en nieuwe ideeën;
 • Een arbeidscontract voor één jaar;
 • Een prima salaris, afhankelijk van opleiding, ervaring en leeftijd;
 • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Iets voor jou?

Stuur een e-mail vóór 28 februari met daarin je motivatie en jouw CV naar Nina Schmitz, Hoofd Communicatie, via solliciteren@vluchteling.nl onder vermelding van “Persvoorlichter-communicatie”. Sollicitanten krijgen vóór 4 maart bericht.

Voor meer informatie over deze vacature kun je tijdens kantooruren contact opnemen via: 06-10964858

Stichting Vluchteling heeft een Code of Conduct, met hierin de waarden en principes van Stichting Vluchteling, onder andere met betrekking tot integriteit & betrouwbaarheid en het tegengaan van iedere vorm van discriminatie en/of machtsmisbruik. Iedere medewerker dient deze te onderschrijven en er te allen tijden naar te handelen. Het afnemen van referenties en het opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag, zijn onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Coördinator Persvoorlichting

Je hebt een goed nieuwsgevoel en weet gemakkelijk journalisten te interesseren voor de onderwerpen van Milieudefensie. Je vindt het leuk om de andere persvoorlichters te coachen en de werkzaamheden binnen het team te verdelen. Je bent strategisch sterk en daardoor ondersteun je de directeur actief in zijn communicatie.

Herken je je hierin? Dan zoeken we jou!

Coördinator Persvoorlichting

(0,8 fte/ 30 uur per week)

Als Coördinator Persvoorlichting vertaal je de boodschappen van Milieudefensie voor een breed en divers publiek. Dat doe je samen met andere persvoorlichters, communicatieprofessionals, lobbyisten en inhoudelijk medewerkers. Je kan goed samenwerken en coacht je collega’s op een prettige manier. Je ziet en weegt lobby- en mediakansen. Je bent sensitief voor maatschappelijke en politieke verhoudingen.

Wat ga je doen?

 • Schrijven van persberichten, opinies, agendaberichten en ANP-reacties.
 • Begeleiden en aansturen van de andere persvoorlichters.
 • Coördineren van de inzet van persvoorlichters en budgetten.
 • Bijdragen aan de verbetering van de werkwijzen binnen het team en de samenwerking met andere teams.
 • Ondersteunen van de directeur bij het vertalen van de boodschap van klimaatrechtvaardigheid en de doelen van de organisatie naar relevante interne en externe belanghebbenden.
 • Opstellen van een mediastrategie voor campagnes.
 • Onderhouden en uitbouwen van een journalistiek netwerk.
 • Bedenken en uitzetten van (opinie-)onderzoeken om de media te halen.
 • Samen met je collega’s diensten draaien om bereikbaar te zijn buiten kantooruren.

Wat neem je mee?

 • Een opleiding in de journalistiek of voorlichting.
 • Minimaal 5 jaar werkervaring als persvoorlichter, of in een soortgelijke functie. Minimaal 2 jaar werkervaring als coördinator van een team persvoorlichters in een dynamische omgeving.
 • Ervaring met het vertalen van boodschappen voor diverse doelgroepen is een pre.
 • Teamspirit en stressbestendigheid.
 • Visie op het vakgebied en in staat om dit te vertalen naar praktisch beleid.
 • HBO-niveau, het spreken van meerdere talen is een pre.
 • Bereidheid om buiten kantooruren te werken.

Wij bieden je:

 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar, met vooruitzicht op verlenging.
 • Het salaris bedraagt, afhankelijk van je kennis en ervaring, tussen de € 3.145,- en € 4.329 bij een volledig dienstverband (37,5 uur).
 • Een uitdagende baan in een inspirerende en betrokken organisatie.
 • Een informele en idealistische werkomgeving in hartje Amsterdam.
 • Een uitstekende reiskostenvergoeding.
 • 4 dagen per week een heerlijke biologische lunch tegen een kleine vergoeding.

Milieudefensie bouwt aan een brede verandermacht en wil dat graag weerspiegelen in de samenstelling van de teams. Kandidaten met achtergronden die ondervertegenwoordigd zijn in de klimaatbeweging worden daarom extra uitgenodigd om te reageren.

Meer informatie?

Neem contact op met Luuk Versluis, Hoofd communicatie & fondsenwerving bij Milieudefensie: tel. 020 550 73 00.

Geïnteresseerd?

We ontvangen je cv met motivatie in pdf-formaat graag uiterlijk maandag 11 februari 2020 via solliciteren@milieudefensie.nl onder vermelding van vacature ‘Coördinator Persvoorlichting’. De eerste gespreksronde is gepland op 18 februari, en de tweede ronde op 26 februari. Deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern uitgezet.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Medewerker Bezoekerscentrum, Tiengemeten

Het bezoekerscentrum op natuureiland Tiengemeten, alleen bereikbaar met de pont, is een belangrijke plek voor Natuurmonumenten om in contact te komen met onze bezoekers; leden en potentiële nieuwe leden. Zo’n 50.000 bezoekers per jaar worden door jou en je collega’s enthousiast gemaakt voor de natuur en het werk van Natuurmonumenten. Je hebt een natuurlijke flair en bent goed in contact met mensen, het werven van leden gaat jou op een natuurlijke manier af. Je weet immers alles over het werk van Natuurmonumenten en kunt het publiek er met veel passie over vertellen. Je begeleidt en inspireert onze vrijwilligers en regelt allerlei zaken in en om het centrum. Zo zorg je als Medewerker Bezoekerscentrum Tiengemeten samen met ons voor het behoud van de prachtige natuur in Nederland en het vergroten van de achterban van Natuurmonumenten.

Jouw werk als medewerker Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum ontvangen we de bezoekers en geven hen informatie over het werk van Natuurmonumenten en de recreatieve voorzieningen. We bieden activiteiten in de natuur aan, zoals wandelen met de boswachter, natuurvergaderen, bedrijfsexcursies, speurtochten, verjaardagsfeestjes, OERRR activiteiten. Het vergroten van onze achterban door actief leden te werven is een belangrijke doelstelling van het bezoekerscentrum.

Jouw taken daarbij zijn:

 • Commerciële  begeleiding en het enthousiasmeren van de vrijwilligers in en om het bezoekerscentrum;
 • Werven van nieuwe leden en donateurs voor Natuurmonumenten en OERRR;
 • Verkoop van vergaderarrangementen en groepsactiviteiten;
 • In- en verkoop van het winkelassortiment passend bij de uitstraling van Natuurmonumenten;
 • Opstellen en realiseren van de jaarplannen en acties op het gebied van werving;
 • Volgens rooster werk je minimaal 2 weekenddagen per maand;
 • Administratieve verantwoording/afwikkeling voortvloeiend uit bovenstaande taken.

Wat jij meeneemt

Je bent iemand die goed kan samenwerken en die zowel omgevingsbewust als organisatiesensitief is. Uiteraard ben je flexibel en in staat om goed overzicht te houden. Je kunt uitstekend plannen en organiseren en je werkt graag zelfstandig. Verder heb je:

 • Minimaal MBO+ of HBO werk- en denkniveau;
 • Inzicht en ervaring in de dynamiek rondom vrijwilligers;
 • Ervaring in de recreatieve en/of natuur sector is een pré;
 • Een commerciële en ondernemende geest;
 • Sensitiviteit voor wat er speelt in de omgeving en bij vrijwilligers;
 • Je bent flexibel inzetbaar, initiatiefrijk, werkt graag samen en communiceert soepel met diverse partijen.

Wat wij bieden

Werken bij Natuurmonumenten betekent dat je onderdeel bent van een bevlogen team en een bijdrage kan leveren aan het behoud en de ontwikkeling van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Wij bieden:

 • Een afwisselende baan in een prachtige werkomgeving;
 • 80% dienstverband (Natuurmonumenten kent een 37-urige werkweek);
 • Een functie die gewaardeerd is in functieschaal 5. Afhankelijk van opleiding en werkervaring minimaal € 2408,- en maximaal € 3216,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband;
 • In eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar. Bij wederzijdse tevredenheid kan dit aansluitend worden verlengd.

Werken bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is trots en deskundig beheerder van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. We verrijken Nederland met bestaande en nieuwe natuurgebieden. Overal in het land. Voor iedereen. We stellen natuur en cultuurhistorie veilig door gebieden en gebouwen aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Dat doen we al sinds 1905 met steun van ruim 750.000 betrokken natuurliefhebbers. Deze leden, donateurs en vrijwilligers komen samen met ons op voor natuur in Nederland. Meer informatie is te vinden op onze website: www.natuurmonumenten.nl.

 Meer informatie en sollicitatie

Ben jij de enthousiaste Medewerker Bezoekerscentrum die we zoeken? Stuur dan uiterlijk 9 februari 2020 je sollicitatiebrief inclusief een cv (als pdf of Word-document) naar Karen Buitelaar, Beheerder bezoekerscentrum Tiengemeten via onderstaande link.

Voor meer informatie over de functie kun je telefonisch contact opnemen met Karen Buitelaar op telefoonnummer 06 –  55 82 5110.

De eerste ronde gesprekken vindt plaats op 14 februari 2020.

Deze vacature is gelijktijdig intern en extern uitgezet. Interne kandidaten worden met voorrang opgeroepen voor een gesprek.

Natuurmonumenten stelt het hebben van een VOG verplicht.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Medewerker Bezoekerscentrum

In het kort

De bezoekers van ons bezoekerscentrum worden mede door jou enthousiast gemaakt voor de natuur. Hiermee draag je bij aan het vergroten van onze achterban. Je weet immers alles over het werk van Natuurmonumenten en kunt het publiek er met veel passie over vertellen. Je begeleidt en inspireert onze vrijwilligers en regelt allerlei zaken in en om het centrum. Zo zorg je als Medewerker Bezoekerscentrum samen met ons voor het behoud van onze prachtige natuur in Nederland.

Jouw werk als

Medewerker Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum ontvangen we publiek en geven hen informatie over het werk van Natuurmonumenten, de natuurgebieden van midden Brabant en de recreatieve voorzieningen. We bieden activiteiten in de natuur aan, zoals natuurvergaderen, bedrijfsexcursies, speurtochten, verjaardagsfeestjes, OERRR activiteiten en wandelingen met de boswachter. Het vergroten van onze achterban door actief leden te werven is een belangrijke doelstelling van het bezoekerscentrum. Jouw taken daarbij zijn:

 • Samen met 3 collega´s en tientallen vrijwilligers enthousiasmeer je bezoekers voor de natuur en voor Natuurmonumenten;
 • Je begeleidt dagelijks de vrijwilligers in en om het bezoekerscentrum;
 • Je werft dagelijks nieuwe leden en donateurs voor Natuurmonumenten en voor OERRR;
 • Volgens rooster werk je gemiddeld 4 weekenddagen per maand;
 • De winkel in het centrum wordt jouw aandachtsgebied. Jij zorgt voor een optimaal en creatief assortiment, presentatie en prijsstelling in de winkel, passend bij de uitstraling van Natuurmonumenten. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop en houdt een overzichtelijke administratie en voorraadbeer bij voor jou en je collega’s;
 • Je zorgt er samen met een andere collega voor dat de communicatie in en om het bezoekerscentrum optimaal is;
 • Je bedenkt en organiseert activiteiten voor kinderen en volwassenen in samenwerking met het team.

Wat jij meeneemt

Je bent een klantgerichte, communicatieve en warme persoonlijkheid met een commerciële inslag. Samenwerken met veel verschillende mensen is iets waar jij blij van wordt. Daarnaast ben je je bewust van je omgeving. Je houdt van resultaten en kunt uitstekend plannen, coördineren en organiseren. Je hebt een hands-on-mentaliteit, bent zelfstandig en flexibel. En natuurlijk draag jij Natuurmonumenten een warm hart toe en waar we voor staan. Verder heb je:

 • MBO werk- en denkniveau;
 • Kennis van natuur (van het gebied midden Brabant en specifiek Oisterwijk) is een pré;
 • Inkoop en verkoop c.q. winkelervaring;
 • Ervaring met het inspireren en aansturen van vrijwilligers;
 • Goede computervaardigheden;
 • Basiskennis van de Engelse taal;
 • Een creatieve geest.

Wat wij bieden

Werken bij Natuurmonumenten betekent dat je onderdeel bent van een bevlogen team en een bijdrage kan leveren aan het behoud en de ontwikkeling van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Wij bieden:

 • Een afwisselende baan in een prachtige werkomgeving;
 • 90% dienstverband (Natuurmonumenten kent een 37-urige werkweek);
 • Een functie die gewaardeerd is in functieschaal 5. Afhankelijk van opleiding en werkervaring minimaal € 2400,- en maximaal € 3216,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband;
 • In eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar. Bij wederzijdse tevredenheid kan dit aansluitend worden verlengd.

Meer informatie en sollicitatie

Ben jij de Medewerker Bezoekerscentrum die we zoeken? Stuur dan uiterlijk 9 februari 2020  je sollicitatiebrief inclusief cv (als pdf of Word-document) naar Jorn Droog, Beheerder Bezoekerscentrum Oisterwijk. Dit kan via onderstaande link. De eerste ronde gesprekken staat gepland op 19 februari 2020.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jorn Droog via 06 12 73 17 93. Appen mag ook!

Natuurmonumenten stelt het hebben van een VOG verplicht.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Persvoorlichter

Vacature persvoorlichter

32 uur per week (88,89%)

Kun jij als geen ander ons werk en onze eigen activiteiten onder de aandacht brengen van journalisten en weet je social media, m.n. Twitter, functioneel in te zetten voor de doelen van onze organisatie? Heb je gevoel voor maatschappelijke en politieke verhoudingen en heb je een relevant netwerk? Lees dan verder.

Als persvoorlichter ondersteun je onze lobby door onderwerpen op de media-agenda te zetten. Je vraagt aandacht voor onze acties en campagnes om het draagvlak voor de bescherming van vluchtelingen te verbeteren. Je speurt continu naar nieuwe kansen en geeft gevraagd en ongevraagd media-advies binnen de organisatie. Ondertussen blijft je telefoon rinkelen en deel je onze deskundigheid en ervaring over tal van onderwerpen met journalisten. Je draait ook mee met de piketdiensten (om de week) waarin je in voorkomende gevallen ook buiten kantooruren of in het weekend aan de slag moet. Je treedt op als woordvoerder voor geschreven pers en begeleidt woordvoerders bij interviews voor radio en televisie. En je denkt mee over hoe we kunnen inspelen op veranderingen in het medialandschap en de samenleving.

Als persvoorlichter werk je op de afdeling Belangenbehartiging. Je werkt intensief samen met de senior persvoorlichter en de PR-adviseur. Deze afdeling (ca. 35 medewerkers) treedt op als landelijke collectieve belangenbehartiger voor asielzoekers en vluchtelingen. Door middel van lobby bij beleidsmakers en politiek, persvoorlichting, internationale samenwerking, communicatie en het werven en binden van donateurs draagt de afdeling bij aan een betere bescherming van vluchtelingen in Nederland.

Wat wij vragen

Kennis

 • HBO werk- en denkniveau: vakgerichte opleiding met aanvullende kennis.
 • Inhoudelijke kennis van politiek bestuurlijke en sociaal-maatschappelijke kaders en verhoudingen, kennis van of affiniteit met het brede terrein van VluchtelingenWerk.
 • Minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare functie waarbij de voorkeur uitgaat naar ervaring als persvoorlichter.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en schrift.

Specifieke functiekenmerken

 • Je hebt affiniteit met sociale media (in het bijzonder Twitter).
 • Je bent stressbestendig en flexibel.
 • Je ziet kansen en kunt daar snel op inspelen.
 • Je hebt idealiter een relevant en breed netwerk onder journalisten.
 • Je kunt complexe materie snel doorgronden en vertalen in een boodschap voor het brede publiek.
 • Je neemt verantwoordelijkheid en werkt zelfstandig en zorgvuldig.

Wat wij bieden

Een prettige werkplek in een organisatie die idealisme en professionaliteit combineert. VluchtelingenWerk Nederland kent goede secundaire arbeidsvoorwaarden volgens de CAO Sociaal Werk. Wij bieden een salaris van maximaal € 4.118,00 bruto per maand (schaal 9), op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast bieden we een bereikbaarheidstoeslag voor persvoorlichters.

Aanstelling is in eerste instantie voor de periode van één jaar.

Heb je belangstelling?

Stuur dan je sollicitatie vóór 6 februari 2020 naar vacatures-lb@vluchtelingenwerk.nl onder vermelding van functie, vacaturenummer 01 en vacaturebron. Informatie over de functie kun je verkrijgen bij Martijn van der Linden (senior persvoorlichter) via mail (mvanderlinden@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch via  06 51850191). Een uitgebreide functiebeschrijving is als bijlage bijgevoegd. Online screening en het opvragen van referenties kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Over VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Circa 15.000 vrijwilligers en enkele honderden betaalde medewerkers in het land en op het Landelijk Bureau in Amsterdam zetten zich hier dagelijks vol overgave voor in.

VluchtelingenWerk Nederland is de belangrijkste belangenbehartiger van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Ons werk voor vluchtelingen als groep is gericht op zowel de overheid, de politiek, (landelijke) organisaties als op het publiek. Naast ons werk als behartiger van hun collectieve belangen staat VluchtelingenWerk asielzoekers persoonlijk bij tijdens hun asielprocedure en ondersteunen wij vluchtelingen in het proces van integratie in Nederland.

De vacature wordt gelijktijdig zowel intern als extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

VluchtelingenWerk Nederland streeft ernaar om meer vluchtelingen in dienst te nemen. Daarom worden vluchtelingen nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.